Szentmisét mutatnak be a Szent Péter-bazilikában a bagdadi merénylet áldozataiért

Létrehozás: 2010. november 26., 09:09 Legutolsó módosítás: 2010. november 26., 09:10

Róma – November 25-én délután szentmisét mutat be az iraki merénylet áldozatainak lelki üdvéért Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa és III. Youssef Younan, a szírek antióchiai pátriárkája a vatikáni bazilika katedra-oltáránál. Az antióchiai pátriárka meglátogatja a római kórházban ápolt bagdadi sebesülteket. Forrás: Magyar Kurír

A szentmiseáldozatot a bagdadi szír-katolikus székesegyházban október 31-én elkövetett vérontás pap és világi áldozatainak lelki üdvéért mutatják be, római szír-katolikus egyház prokúrájának kezdeményezésére. A merénylet során ötvennyolcan vesztették életüket, és közel nyolcvanan megsebesültek, közöttük három pap és a vasárnapi szentmisére érkező hívek – elsősorban nők és gyermekek.

Az áldozatok lelki üdvéért tartandó szertartásra a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület tagjait is várják. Leonardo Sandri bíboros szerint ez a szentmise a lelki közelség kifejezésének jele a keresztény közösség számára, hogy ne szűnjön meg továbbra is hinni a kiengesztelődés erejében; hogy abban a meggyőződésben tudjanak élni, hogy az Isten szeretetébe vetett hitről való tanúságtétel a béke magjává válik a meggyötört ország számára.

Fernando Filoni érsek, vatikáni helyettes államtitkár, korábbi iraki nuncius november 18-án meglátogatta a Gemelli Kórházban ápolt iraki híveket, akik a szír-katolikus székesegyház elleni támadásban sebesültek meg. November 25-én III. Youssef Younan, a szírek antióchiai pátriárkája is meglátogatja a Rómában ápolt bagdadi sebesülteket

A Szentföldön élő arab keresztények az iraki vértanúk boldoggáavatását kérik. A Fides hírügynökségnek küldött petíciójukban kifejtik: életpéldájuk és áldozatuk legyen ösztönzés minden keresztény számára, aki a Közel-Keleten él.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben