Svédország engedélyezte a homoszexuálisok házasságkötését

Létrehozás: 2009. április 02., 08:31 Legutolsó módosítás: 2009. április 02., 08:32

Stockholm – A svéd parlament nagy többséggel elfogadott törvényben engedélyezte szerdán, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek, vagy polgári, vagy egyházi szertartás keretében. Forrás: MTI

A Riksdag közleményében hangsúlyozta, hogy nemi hovatartozás szempontjából semleges házassági törvényt fogadott el. A 349 tagú parlamentben tartott szavazáson 261 képviselő támogatta a törvény elfogadását, 22 ellenezte, 16 pedig tartózkodott. Ötven honatya távol maradt a voksolástól.

Az új jogszabály május elsején lép életbe. A skandináv országban a heteroszexuális párok szabadon választhatnak a polgári vagy az egyházi esküvő között, míg a homoszexuálisoknak 1995 óta azt engedélyezték, hogy a polgári hatóságok előtt bejegyeztessék kapcsolatukat.

Svédország eddig is úttörőnek számított a gyermekek homoszexuális párok általi örökbe fogadásának engedélyezését illetően. Az új törvény elfogadásával azonban – Norvégiával együtt – a világon az elsők között engedélyezi, hogy az azonos neműekhez vonzódók házasságot köthessenek olyan egyház kebelén belül, amelyhez az ország lakosságának többsége tartozik. A svéd lakosság 74 százaléka 2007-ben az evangélikus egyház hívének vallotta magát.

A svéd evangélikus egyház 2007 óta áldását adja az egynemű párok kapcsolatára, szerdán pedig jelezte, hogy az új törvényt is támogatja majd. A világi törvény alkalmazását idén októberben mindazonáltal egyházi zsinatnak kell megerősítenie, s a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok egybeadását; ez esetben az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a házassági ceremónia elvégzésére.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Tiltakozás

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. április 02., 08:34
Kelemen Péter visszajelzést küldött:
Teljesen felkavart a hír, hogy Svédországban engedélyezett a homoszexuálisok házassága a templomokban. Egyenesen felháborítónak tartom, hogy a Svéd evangélikus egyház ebbe belement, és nagy többséggel támogatta. Én Kelemen Péter, hívő evangélikus határozottan tiltakozom ez ellen, és szeretném elérni, hogy ennek a tiltakozásnak nagyobb hangja legyen. Már a protestáns ortodoxia a XVII. századtól kezdve hatalmas károkat okozott a reformáció nagy zászlóvívőinek eredeti szándékán, hogy végre visszatérhessen a hívő a biblikus gondolkodáshoz, világképhez, értékrendszerhez. A XX. és XXI. századi liberális-posztmodern gondolkodás pedig végső csapásként akar kiírtani minden megmaradt keresztény értéket. Egyenesen életellenes ez az őrült ötlet, hiszen Isten parancsa az első emberpárnak az volt, hogy szaporodjatok és sokasodjatok. A homoszexualitás egy zsákutca, de egy olyan rendellenesség, amiből ki lehet gyógyulni. Ezt több százezer gyógyult, már heteroszexuális életet élő pár bizonyíthatja. Erkölcsi mélységben szenvedő nyugati kultúránk becsapja az embereket, és a homoszexualitást mint egy trendet, divatot mutatja be a mai amúgy is sérülékeny fiataljaink számára. Nem engedhetjük meg, hogy természetes dolognak tűnjön ez a környezetünkben, különösképpen a templomainkban. Egészséges férfiakra és nőkre van szükségünk, akik Istentől kapott csodálatos tulajdonságaikkal kiegészítik egymást a házasságban. Az ilyen házasság lehet csak teljes, hiszen Isten eredeti szándéka csak így teljesülhet. Ne feledjük: a homoszexualitás terjedése a hanyatló kultúrákban figyelhető meg a legjobban (lásd: Sodoma és Gomora, ókori görög vagy római kultúra és napjaink nyugati civilizációja). Üdvözlettel, Kelemen Péter

Áldás Békesség!

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. április 02., 19:20
Csatlakozom. Sajnos megvan írva a Bibliában, hogy az utolsó időkben sokan elszakadnak a hittől. A pusztító utálatosság pedig nemsokára ott ül, ahol nem volna szabad! Csak még félre kell tolatni az útból, ami még feltartóztatja, és ugye tudjuk, hogy kit kell félretolatni. Hol nem volna szabad lennie? Krisztus egyházában!!! Azt hiszem megfújták az Úr angyalai a kürtöket! Akik az Úr szolgái "sorakozó"!