Svédország: egyházi áldás a homoszexuális párokon

Létrehozás: 2009. május 04., 08:15 Legutolsó módosítás: 2009. május 04., 08:17

Május 1-jével lépett hatályba az az új – a nemi hovatartozás szempontjából immár „teljesen semleges” – házassági törvény, amelyet hatalmas többséggel fogadott el a svéd parlament. A jogszabályt egyedül a jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó kicsiny Kereszténydemokrata Párt utasította el. Forrás: MTI

A svéd parlament 261 szavazattal 22 ellenében fogadta el a jogszablyt, amit a Riksdag pártjai közül egyedül a jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó kicsiny Kereszténydemokrata Párt utasított el.

A skandináv országban az azonos nemű párok 1995 óta regisztráltathatják kapcsolatukat a polgári hatóságok előtt, s 2003 óta gyermeket is örökbe fogadhatnak. Az anyakönyvvezető előtti házasságkötéshez azonban mindeddig nem volt joguk.

Az új törvény hatálybalépésével minden, a hatóságok által korábban már bejegyzett pár szabadon dönthet róla, hogy kíván-e utólag összeházasodni, s ezzel házassággá változtatni eddigi kapcsolatát.

Svédország – Norvégiával együtt – a világ országai közül az elsők között engedélyezi, hogy az azonos neműekhez vonzódók házasságot köthessenek olyan egyház kebelén belül, amelyhez a lakosság többsége tartozik. A svédek 74 százaléka az evangélikus egyház hívének vallja magát, amely egyébként már 2007 óta áldását adja az egynemű párok kapcsolatára.

A világi törvény alkalmazását mindazonáltal idén októberben még az egyházi zsinatnak is meg kell erősítenie, s a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok összeadását; ez esetben az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a házassági ceremónia elvégzésére.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Egyszerű kérdés

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. május 04., 12:26
Az evangélikus egyház vezetőihez: Ha az Isten, nem adja áldását erre a bűnre, akkor az egyház vezetői miből gondolják, hogy áldásos lesz az egyneműek közötti "házasság"? Miért lázadnak fel az Édesatyánk ellen? Miért akarnak szembe kerülni Isten akaratával? Miért akarnak az ördög lelkészei lenni? Kit akarnak képviselni? Mert ha sátánt, akkor mondjanak le, váljanak el az egyháztól! Az egyház, Isten háza! Nincs helye a törvénytiprónak benne!!!