Svájcban is vizsgálatot indítottak pedofil papok miatt

Létrehozás: 2010. március 22., 11:01 Legutolsó módosítás: 2010. március 22., 11:17

Genf – Tíz olyan esetet vizsgál a svájci katolikus egyház, amelyben a papság valamely tagja állítólag szexuális visszaélést követett el – közölte a svájci püspöki konferencia szóvivője. Forrás: MTI

Vizsgálat indult

XVI. Benedek pápa az egész egyház által érzett szégyennek és lelkiismeret-furdalásnak adott kifejezést a pedofil visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében. A dokumentumban az egyházfő csak az írországi üggyel foglalkozik, nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

Svájcban az egyik kolostor apátja jelentette be a hétvégén, hogy legalább három szerzetes követett el nemi visszaélést azóta, hogy ő 2001 decemberében elfoglalta hivatalát, de egyik esetben sem indítottak bűnügyi eljárást, mert ezt az áldozatok kérték – állította.

Regisztrálnák a molesztálókat

Az einsiedelni Benedek-rendi apátság főnöke, Martin Werlen a svájci Blick vasárnapi számában megjelent interjúban azt javasolta, hogy a Vatikán regisztrálja mindazokat az egyházi személyeket, akiket feljelentettek szexuális bűncselekmények elkövetése miatt. Az apát azt szeretné, ha javaslatát rendkívüli ülésen vitatná meg a svájci püspöki konferencia. 

Máris elutasították

Ennek elnöke máris jelezte, hogy elutasítja a kezdeményezést. Norbert Brunner a Le Matin Dimanche-nak adott interjújában közölte, hogy nem látja értelmét a pedofil papokról készített listának. Azt is elutasítja, hogy az egyház rendőrségi feljelentést tegyen. Brunner úgy véli, ha egy püspöknek vagy papnak a tudomására jut egy szexuális bűncselekmény, akkor rá kell bírnia az elkövetőt, hogy jelentse fel magát. Különösen súlyos ügyekben azonban lát módot arra, hogy – az áldozattal való egyetértésben –  az egyház tegyen feljelentést. Ugyanakkor a gyónási titok elve nem sérülhet, tehát a gyóntatás alatt elhangzottak nem használhatók fel. 
   
Brunner a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi számának azt mondta, hogy a felelősség mindenekelőtt a tetteseket, és nem az egyházat terheli. Éppen ezért nem szándékozik bocsánatot kérni a Svájcban nyilvánosságra került esetek miatt. Az alpesi országban az elmúlt másfél évtizedben több mint 60 olyan esetet vizsgált ki a katolikus egyház, amelyben papok követtek el szexuális visszaéléseket.

Martin Werlen egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy a szexuális bűncselekmény az emberi méltóság durva megsértése, amely szöges ellentétben áll a krisztusi üzenettel. „Biztosítani kell, hogy az áldozatok minél könnyebben utat találjanak a hatóságokhoz”, ám szerinte ezen a téren még sok a tennivaló.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben