Start előtt: A közös vonásokat hangsúlyozzák a keresztény egyházak a Kirchentag előtt

Létrehozás: 2010. május 12., 15:03 Legutolsó módosítás: 2010. május 12., 15:04

München – Pár órával a Második Ökumenikus Egyházi Napok (Kirchentag) rendezvényének megnyitója előtt a keresztény találkozó vendéglátó püspökei a protestánsok és a katolikusok közötti hasonlóságot helyezték előtérbe. Forrás: ekd.de, evangelikus.hu

A Kirchentag reklámspotja ITT tekinthető meg.

„A felekezetek közötti különböző nézeteket az egyházakon kívüliek valószínűleg kevésbé is értenék meg – mondta a bajor evangélikus tartományi püspök, Johannes Friedrich szerdán München. – Ha az egyházak azonban társadalmi erő szeretnének maradni, akkor közösen kell beszélniük és cselekedniük, ahol csak lehetséges.”

A müncheni katolikus püspök, Reinhard Marx így vélekedett: „A keresztény egzisztenciának nem célja a világtól való különválás, hanem éppen hogy az a cél, hogy a világot azokkal együtt alakítsuk, akik jó akaratú emberek.”

Az Ökumenikus Egyházi Napok élénk eszmecseréi a püspök szerint minden bizonnyal a plurális társadalom problémáira is reflektálnak majd.

A Kirchentag megnyitása kora este lesz, három nyitó istentisztelettel. Az érdeklődők az ötnapos rendezvényen mintegy 3 ezer program körül válogathatnak.

A katolikus egyházat hónapok óta érintó szexuális visszaélési ügyekről is lesz szó – magyarázta a Kirchentag katolikus elnöke, Alois Glück, aki szerint a zaklatási ügyeket nyíltan és egyenes beszéddel lehet csak megvitatni. A múltban sajnos a bizalmat sikerült szétrombolni. Most az áldozatoknak kell a középpontban állniuk.

A Kirchentagra több mint százezer látogatót várnak. 2003-ban volt először hasonló rendezvény, akkor Berlinben gyűltek össze a keresztények.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben