Segélyszervezetek szerint a pénzügyi válságot társadalmi reformra kell használni

Létrehozás: 2008. október 15., 21:19 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: epd.de

Berlin – Segélyszervezetek és környezetvédők arra szólítottak fel, hogy a jelenlegi gazdasági válságot egy hosszú távú társadalmi reformra használják fel – írta az epd, német hírügynökség.

- Nem csak a gazdaságra vonatkozna ez reform, hanem a természet határtalan kizsákmányolásának megállítására is – magyarázta a németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség elnöke, Hubert Weiger. – A természet összeomlását nem lehet majd milliárdos pénzösszegekkel reparálni.

- Egy globalizált világban Németországnak akkor lesz jövője, ha politikai változás történik – állítják annak a 650 oldalas könyvnek a szerzői, akik az Evangélikus Fejlődésért Mozgalom nevében a napenergia és a gazdasági növekedés határok között tartása mellett kardoskodnak..

A Wuppertal Institut egyik szakértője, a könyv egyik szerzője, Wolfgang Sachs szerint a pénzpiacok összeomlása az ökológiai katasztrófa előfutára is lehet: - A tagadás és semmibevevés mindkét esetben markánsan jelen van.

Michael Müller, a Környezetvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a történelemben először számos krízis jelentkezésével kell számolni: - A pénzpiacok turbulenciája, az ásványi anyagok végessége, a klímaváltozás, és a világméretű éhezés után, végre úrrá kellene lennünk a válságon, és a világ dzsungelkempingjéből a fejlődés és előrelépés másféle formáit kell keresnünk.

A korábbi szövetségi környezetvédelmi miniszter, Klaus Töpfer szerint más rendi kereteket kell találni ahhoz, hogy kihasználhassuk a pénzügyi válság tisztító hatását. Nem csak arról lenne szó, hogy a mutatók újra emelkedni kezdjenek, hanem szerinte az Egyesült Nemzetek intézményi változásairól is szólni kellene.

- Nem a szentek ökológiai szigetét kellene létrehozni Németországban, hanem egy ország jövőbeli képességeinek vizsgálatánál, az internacionális dimenziót sem szabad elfeledni – magyarázta Konrad von Bonin, az Evangélikus Fejlődésért Mozgalom egyik vezetője.

A Brot für die Welt (Kenyeret a világnak) nevű szervezet igazgatója, Cornelia Füllkrug-Weitzel a tanulmányt prófétai provokációnak nevezte és úgy véli, hogy a könyv mellett a tanórákon, az istentiszteleteken és a kiállításokon több gondot kellene fordítani a fiatalok informálására, és fontos lenne a párbeszéd folytatása is egy másféle társadalomról.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben