Schönborn bíboros szerint végnapjait éli az európai kereszténység

Létrehozás: 2009. április 16., 09:18 Legutolsó módosítás: 2009. április 16., 09:20

Bécs – „Végéhez közeledik az európai kereszténység korszaka. A kereszténységé, amely oly hatalmas dolgokat produkált, mint ez a székesegyház vagy mint a ma elhangzó gyönyörű muzsika” – mondta húsvétvasárnap a Stephansdomban Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek. Forrás: Magyar Kurír

Schönborn bíboros szerint végnapjait éli az európai kereszténység

Schönborn bíboros

Schönborn bíboros húsvéti homíliájában utalt az osztrák egyházi vezetőket bíráló korábbi megjegyzéseire. Sokan ugyanis nem fogadták el és nem támogatták az 1968-as Humanae vitae pápai enciklikát, amely újra megfogalmazta az Egyház mesterséges fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját. Tavaly márciusban Schönborn bíboros azt mondta, hogy sok püspök „fél a sajtótól és attól, hogy a hívek félreértik". Az eredmény: a fogamzásgátlók széles körben elterjedtek, és Európa „hamarosan kihal".

Idei húsvétvasárnapi szentbeszédében a bécsi bíboros arról beszélt, hogy a világi média állandóan a szexualitással kapcsolatos egyházi tanításokkal foglalkozik, és abban a „hatalmas tévedésben" van, hogy az Egyház ellenzi a szexualitás örömét és szabadságát. „Az Egyház segít az embereknek, hogy megtalálják a helyes hozzáállást a szexualitáshoz, amely nem elszigetelt, mindennél jelentősebb területe az életnek. A férfi-nő viszonyban az egész kapcsolat minősége a fontos" – szögezte le.

Az osztrák katolicizmus hanyatlásában az egész európai kereszténység visszaszorulása válik érzékelhetővé, amely az 1960-as évek „szexuális forradalma" óta tapasztalható. Míg a hivatalos vatikáni statisztika szerint Ausztria lakosságának 72,7%-a katolikus, egy 2005-ös európai szociális felmérés szerint az osztrákoknak csupán 63,9%-a vallja magát katolikusnak, és a népességnek majdnem 30%-a úgy nyilatkozott, hogy semmilyen valláshoz nem tartozik. A katolikusoknak mindössze kb. 10%-a jár minden vasárnap misére, a papok száma pedig 1985 és 2002 között mintegy negyedével csökkent Ausztriában – olvasható a LifeSite News internetes oldalon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben