Schneider Rómában szólt a reformáció világméretű befolyásáról

Létrehozás: 2010. október 18., 13:11 Legutolsó módosítás: 2010. október 18., 13:13

Róma – A Német Protestáns Egyház elnöke, Nikolaus Schneider református lelkész pódiumbeszélgetésen vett részt, amit „Luther Rómában – 1510–2010” címmel tartottak Itália fővárosában az Olasz Evangélikus Egyház és a Valdens Egyház közös rendezésében. Forrás: chiesavaldese.org, epd.de, EKD.de, reformatus.hu

A német egyházelnök ezen taglalta a reformáció világméretű kihatását a politikára, a gazdaságra és a társadalomra. Az a mozgalom, amit Luther elindított a klerikális gyámkodás ellen, elvezetett az európai és az amerikai demokratikus struktúrák kialakulásához.

Az október 11-én tartott diszkusszión részt vett Schneider mellett Holger Milkau esperes az Olasz Evangélikus Egyházból, Paolo Ricca valdens professzor, Battista Angelo Pansa katolikus teológus, Silvana Nitti történész professzor a nápolyi egyetemről.

Schneider kiemelte továbbá a protestantizmus fontos szerepét az oktatásban. A reformáció során jelentek meg kontinensünkön azok a keresztyének, akik a képzésben való általános részvételt teremtették meg. Schneider hangsúlyozta továbbá, hogy Luther mindig is elutasította az utcai erőszakot, de a békés protestálást nem, még ha az ellenállást vagy éppen büntetést vont is maga után.

A római protestáns gyülekezetek dísztermében tartott alkalmat személyes megjelenésével és beszédével köszöntötte Paolo Masini, Róma polgármestere, és Dirk Lölke, a római német nagykövetség kulturális konzulja is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben