Schneider elöljáró a „romboló mértéktelenséget” kritizálta

Létrehozás: 2010. március 09., 16:30 Legutolsó módosítás: 2010. március 09., 16:31

Augsburg – Az EKD Tanácsának új elnöke, Nikolaus Schneider a világgazdasági válsággal összefüggésben a vállalkozók nyereségét szeretné maximalizálni, méghozzá úgy, hogy nemzetközi korlátozások bevezetését követelte. A mértéktelenségnek véget kell vetni – hangsúlyozta Schneider, amikor a „Testvériség Hete” keretében rabbikkaltalálkozott. Forrás: epd, evangelisch.de, evangelikus.hu

Schneider elöljáró a „romboló mértéktelenséget” kritizálta

Fotó: epd

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának vezetője szerint a nyereséghajhászás pár vállalkozónál már a „romboló mértéktelenségig” fajult, ezért a rabbik és egyházi vezetők előtt tartott előadásában Schneider arra hívta fel a figyelmet, hogy jó lenne a nyereségeket maximalizálni, amelynek nevelő jelentősége lenne minden üzleti résztvevő számára.

A Rajnai Tartományi Egyház elöljárója a szociális rendszerekre nehezedő nyomásra is figyelmeztetett. Az emberek bizalma megrendült a szociális támogatás iránt. A szociális jogtalanságot etikailag el kell vetni, szociálisan ez robbanásveszélyes, míg gazdaságilag is kontraproduktív.

A kölni rabbi, Jaron Engelmayer is hangsúlyozta, hogy a több ezer éves bibliai vezérfonalak segíthetnek abban, hogy a krízisből utakat találjunk. „A vallások hangja különösen fontos” – magyarázta az ortodox rabbikonferencia képviselője.

Az augsburgi rabbi, Henry Brandt szerint a jelenlegi gazdasági- és pénzügyi válság sokkal mélyebben és szélesebben fekvő társadalmi válságra utal, mint azt gondolnánk.

Az aacheni püspök, Heinrich Mussinghoff követelte, hogy az egyházak etikai meggyőződésüket mondják el a politika, jog és gazdaság szekuláris nyelvére átültetve is. A válságra csak akkor találhatnak hosszútávú megoldást, ha az igazságosság kérdését megválaszolják.

A németországi egyházak és vallások vezetőinek találkozóját először 2006-ban rendezték meg Berlinben, a zsidó-keresztény „Testvériség Hetéhez” csatlakozva. Az idén vasárnap elkezdődött rendezvénysorozat témája az „elveszett mérték”.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben