Rendőrökkel csaptak össze vietnami katolikusok

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. július 22., 10:09 Legutolsó módosítás: 2009. július 22., 10:14

Dong Hoi – Őrizetbe vettek Vietnamban 14 embert abból a több mint kétszázból, aki összecsapott rendőrökkel egy katolikus templom engedély nélküli újjáépítése miatti konfliktusban. Forrás: MTI

Az ázsiai ország középső vidékén fekvő Dong Hoi városban állt Tam Toa templom körüli helyzet még hétfőn mérgesedett el, amikor a hatóságok felszólították az 1963-tól 1975-ig tartó háborúban porig rombolt templom újjáépítésén dolgozó hívőket, hogy bontsák le, amit fölépítettek.

Hivatalos közlés szerint „szélsőségesek” ekkor téglákat dobálva rárontottak a rendőrökre, és erre bíztatták társaikat is. Több mint kétszázan támadtak a rendfenntartókra. Az összecsapásban két rendőr megsebesült, 14 személyt őrizetbe vettek.

A VietCatholic News katolikus hírportál beszámolója szerint a rendőrök támadtak a hívőkre, könnygázzal, gumibottal. Más egyházi források is erről számoltak be, hozzátéve, hogy a rendőrök őrizetbe vettek „nem kevesebb, mint 20 embert”.

A vietnami római katolikus közösség a létszámát tekintve a második Ázsiában a Fülöp-szigeteki után. Az egykori észak- és dél-vietnami frontvonalon, háborús övezetben állt templomot amerikai bombázók rombolták le. Csak a harangtorony és falrészek maradtak meg belőle. A templomromot és környezetét a háborús bűnöket bemutató, védett területként tartják nyilván a hatóságok, és kidolgoztak egy helyreállítási programot. E projekten kívül tilos bármilyen változtatást végezni a helyszínen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben