Reménység: Tizenhetedik alkalommal gyűjtenek Kelet-Európának

Létrehozás: 2010. február 22., 12:10 Legutolsó módosítás: 2010. február 22., 12:14

Nordhorn – Az alsószász Nordhornban istentisztelettel nyitották meg a „Reménység Kelet-Európa számára” („Hoffnung für Osteuropa”) elnevezésű segélyakciót. Immáron tizenhetedik alkalommal gyűjtenek Németországban. Forrás: epd.de

 
 

A református egyház elnöke, Jann Schmidt, prédikációjában arra szólított fel, hogy a Kelet-Európában illetve a Német Szövetségi Köztársaságban élő szegényekkel mindenki vállaljon szolidaritást.

„Senkinek sem lehet és szabad vasárnap hallelujáznia és hét közben pedig vakon és közönyösen szemlélnie a nyomort és szegénységet.” – magyarázta Schmidt, aki kritizálta a németek egyre csökkenő támogatását.

„A szegénység nem hallathatja hangját és a Hartz IV intézkedései miatt egyre többen lesznek a szegénység felé teszítva hazánkban” – mondta Schmidt.

A hannoveri egyházfőtanácsos, Rainer Kiefer az európai igazságosságra helyezte a hangsúlyt és elmondta, hogy sajnos egyre nagyobbra nyílik a szegénységi-olló az európai országok között.

Kisebbségek, betegek, fogyatékosak és idős emberek kerülnek a társadalom szélére és nem kapják meg az államtól a megfelelő támogatást. A gyerekeknek sokszor nincsen lehetőségük a képzésre és tanulásra.

A gyűjtőakció keretében az elmúlt évben 1,2 millió eurót gyűjtöttek. A 17 év alatt pedig összesen több mint 18,6 millió eurót adakoztak az emberek. A tervek szerint a jövőben az akciót az egyes tartományi egyházak maguk fogják szervezni és nem egy nagy centrumban gyűjtik az adományokat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben