Régészeti szenzáció: kígyóistent imádtak az Arab-félszigeten

Létrehozás: 2009. július 20., 08:22 Legutolsó módosítás: 2009. július 20., 08:41

London – Kígyóistent imádtak egykoron az Arab-félszigeten – a vaskori kultusz régészeti bizonyítékairól francia régészek a jövő héten a British Múzeumban rendezett konferencián számolnak be. Forrás: hvg.hu, mti

A kígyót a vaskorban a tudás és a prosperitás jelképének tartották – olvasható a The National angol nyelvű, Egyesült Arab Emírségek-beli újság honlapján (http://www.thenational.ae).

Az El-Bátinában 2000 és 2004 között végzett ásatások során egy olyan gyülekezési helyet tártak fel, ahol 2500-3100 évvel ezelőtt a hívők egy kígyóisten előtt hódoltak.

Anne Benoist francia régész, aki a korábbi feltárásokat irányította, a közelben most egy másik hasonló kultikus helyet talált. A leletek között kígyószimbólumokkal díszített tömjénégetők és más tárgyak kerültek elő.

A régész szerint a kígyó által szimbolizált istenség azonos lehet azzal, amelyet az Arab-félsziget más részein imádtak. Hasonló vallási helyeket találtak ugyanis korábban az Egyesült Arab Emírségek más részein, valamint Ománban, Jemenben, Bahreinben és Irán déli részén. Az azonos jellegű kultikus helyek a térségben a szakemberek szerint kiterjedt vaskori kulturális és kereskedelmi kapcsolatokra utalnak.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben