Rasszizmusellenes megállapodás született Franciaországban

Létrehozás: 2010. június 18., 11:15 Legutolsó módosítás: 2010. június 18., 11:16

Párizs – A muszlimok ellen irányuló fenyegetések és rasszista jellegű cselekmények „jobb számontartásáról" írt alá megállapodást csütörtökön Brice Hortefeux francia belügyminiszter és Mohammed Moussaoui, a Muszlin Vallás Franciaországi Tanácsának (CFCM) elnöke. Forrás: MTI

Rasszizmusellenes megállapodás született Franciaországban

Brice Hortefeux francia belügyminiszter

Franciaországban tavaly 1026 rasszista jellegű erőszakos cselekményt hajtottak végre: ebből 806 fenyegetés, 220 pedig tettleges erőszak volt. Az 1026 esetből 314 irányult muzulmán személy vagy vallási hely ellen – hangsúlyozta a belügyminiszter.

A franciaországi zsidó közösség és az állam között a közelmúltban aláírt megállapodás mintájára, a mostani egyezmény értelmében a kormányzat – a CFCM segítségével – a korábbiakhoz képest közelebbről és pontosabban fogja követni a muszlimok elleni megnyilvánulásokat.

A miniszter tájékoztatása szerint a tárca negyedévenként egyeztetni fogja statisztikáit a CFCM nyilvántartásával a muszlimok elleni rasszista cselekményekről. Ennek alapján teljesebb és egységesebb kép alakulhat ki a jelenségről.

Moussaoui ünnepélyesen arra kért mindenkit, hogy segítse a CFCM munkáját az intolerancia elleni harcban. „A fundamentalizmustól való félelem nem csaphat át az iszlám és a muszlimok elutasításába. A muzulmánok tudják, hogy mivel tartoznak a köztársaságnak, de azt is tudják, hogy mivel járulnak hozzá" – fűzte hozzá.

Franciaországban él Európában a legtöbb muszlim, számukat becslések 5 és 6 millió közé teszik. A teljes testet és arcot eltakaró női muszlim viselet betiltásáról kezdeményezett vita kapcsán a muszlimok képviselői gyakran panaszkodnak arra, hogy megbélyegezve érzik magukat az egyre erősödő iszlámellenes hangulatban.

Június elején magát a belügyminisztert ítélte egy bíróság 750 eurós pénzbüntetésre egy másfél évvel ezelőtti, arab származásúak elleni „gyalázkodó" megszólalása miatt. Hortefeux fellebbezett az ítélet ellen.
A belügyminiszter a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) egyik rendezvényén, baráti körben, a párt egyik arab származású aktivistája kapcsán azt mondta: „Egy mindig kell. Amíg csak egy van, minden rendben. Amikor sok van belőlük, akkor kezdődnek a problémák". A „viccelődést" egy televíziós kamera a belügyminiszter tudta nélkül rögzítette.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben