Protestánsok című színdarab – Az osztrák evangélikus püspök lelkesen fogadta

Létrehozás: 2009. július 30., 11:35 Legutolsó módosítás: 2009. július 30., 11:37

Leogang – „Sosem gondoltam volna, hogy történelmünk ilyan formán való bemutatása ennyire meg fog érinteni engem” – nyilatkozta az Osztrák Evangélikus Egyház vezetője, Michael Bünker püspök, amiután megnézte a Protestánsok című színdarabot Leogangban. Forrás: evang.at, epd Ö alapján Bolla Zsuzsanna.

A színdarab négy részből áll, amelyet valóban a falu különböző helyszínein, így az udvaron, az utcán, a faluban és a templomban mutatnak be. A nézők így szemtanúi és egyben részesei is lesznek az előadásnak.

A darab 1731. novembere és 1732. augusztusa között játszódik, amelyet a salzburgi történelem „sötét fejezeteként” szokás emlegetni. Hitvallásuk miatt ugyanis az evangélikusoknak el kellett hagyniuk földjüket és családjukat. A lakosság húsz százaléka menekülni kényszerült lakhelyéről.

1731. október 31-én hirdették ki a hírhedt „Emigrációs pátenst”, amely nyolc nap és legfeljebb három hónap között szólította fel távozásra az embereket. Akik visszautaztak később lakhelyükre, azokat súlyos büntetések várták. Voltak, akik gyerekeiket sem vihették magukkal.

„A színészek és a rendező komolyan veszik mondanivalójukat, így rendkívül hatást gyakorolnak a résztvevőkre. A kétórás előadás során olyan élményben volt részem, ami még sokáig hatással lesz rám” – magyarázta Bünker püspök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben