Protestáns templomokat is megtámadtak Malajziában

Létrehozás: 2010. január 08., 13:14 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 13:15

Kuala Lumpur – Csütörtök éjjel ismeretlen tettesek felgyújtottak egy protestáns templomot Malajziában, ahol egyre hevesebbé válik a vita az Allah szó nem muzulmánok általi használatáról. A pénteki nap folyamán azonban két újabb keresztény templom is áldozatául esett az iszlamista őrjöngésnek. Forrás: MTI

Az első támadás a Kuala Lumpur egyik külvárosában álló háromszintes épület ellen történt, amelyben a templom működik. A lángok csak az első szinten pusztítottak, az istentiszteletek helyszínéül szolgáló két felső szint nem rongálódott meg. A gyújtogatásban senki nem sérült meg. 

A malajziai legfelsőbb bíróság néhány napja törölte el azt a jogszabályt, amely megtiltja a nem muszlimoknak az Allah szó használatát írott szövegekben. A kormány megfellebbezte a döntést, így a legfelsőbb bíróság felfüggesztette döntését az újabb tárgyalásig. 

A malajziai katolikus egyház kérte, hogy engedélyezzék az Allah szó alkalmazását, ugyanis maláj nyelven csak ez az egy szó létezik az Isten megnevezésére. A muszlimok viszont azzal érvelnek, hogy az Allah szó kizárólag az iszlám valláshoz tartozik, és használatával a keresztények összezavarják és megpróbálják megtéríteni a muszlimokat. 

A bíróság döntése dühös reagálások és fenyegetések áradatát indította el. Az iszlamista csoportok tucatjai terveznek tiltakozó megmozdulásokat a pénteki ima utánra és az erőszakhullám már péntek délelőtt beindult. 

Sabtu Osman, Kuala Lumpur rendőrfőnöke felszólította a muszlimokat, hogy ne vegyenek részt a meghirdetett tüntetéseken, jelezve: rendőröket vezényelnek ki a mecsetekhez a közrend fenntartása érdekében.

A csütörtöki támadást élesen elítélte Najib Razak miniszterelnök. Hangoztatta, hogy a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál majd arra, hogy útját állja az ilyen cselekményeknek. Szied Hamid Albar belügyminiszter arról beszélt, hogy nemcsak a kisebbségek, de minden malajziai biztonságban élhet hazájában. Hangoztatta: nem akarják, hogy az ilyen támadások elszaporodjanak az országban.

Szavuk azonban nem sokat ért: két utóbbi támadás is történt már azóta a maláj fővárosban. A gyújtogatásokat a főváros két különböző külső negyedében követték el, de az okozott kár nem jelentős.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben