Pornóra cseréltek Bibliát

Létrehozás: 2010. június 10., 10:16 Legutolsó módosítás: 2010. június 10., 10:17

Helsinki – Heves vitát váltott ki a finn fővárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe. Forrás: MTI

A kezdeményezés célja az volt, hogy „bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" – magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás. A hét végi eseményt, amelyet a finn főváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat, az amerikai Hustler és a finn Jallu támogatta.

A csereakcióban begyűjtött bibliákat, koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat „újrahasznosítják" a papírgyártásban – közölték a szervezők. „A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" – állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelő átkokat szórt a szervezőkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban „széles körben elismert értékek" megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi „szabadgondolkodókat", és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerű volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét.

Az ateista szövetség szóvivője elégedett volt a rendezvénnyel. Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenőrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett – nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek. Már az első órákban több mint ötven bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti – tette hozzá. A rendőrség szerint nem voltak „nagyobb problémák" a rendezvényen.

A Helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

szexualitás

Elküldte Kövecses László idő 2010. június 10., 11:35
Meg is lep meg nem is lep meg ez a helsinki akció. Meglep, mert egy olyan országben, ahol még ma is elég befolyásos tényező az egyház, nem várt volna ilyet az ember. Ugyanakkor manapság ez már megszokott esemény a világ számos pontján. Legjobb tudomásom szerint evangélikus egyházunk álláspontja a nemi életről a következő: a szeretkezés a házasság keretein belül bármikor megengedett, akkor, hogyha vállalják a megfogant gyermek felnevelését is - adott esetben. Az önkielégítés kamaszkorban mint életkori sajátosság megengedhető, de természetesen egy bizonyos kor felett már az önuralom kell hogy erősebb legyen. Vagyis nem állítanám, hogy az egyház bűnként tekint a szexualitásra. A szabadság és a szabadosság nem ugyanaz. Egyébként úgy gondolom, hogy egy ilyen akció nem váltana ki ekkora felháborodást a magyar evangélikusság körében, mivel a személyes gyónás intézménye meglehetősen elfeledett nálunk, így nincs is lehetőség arra, hogy a hívek szembesüljenek az egyház esetleges "tiltásival", álláspontjával. Nálunk Magyarországon a katolikus egyház sokkal egyértelműbben kifejti álláspontját ilyen kérdésekben is, tehát részükről tudnék elképzelni komolyabb ellenállást. Szerintem sok evangélikus - köztük magam is - nem tud biztosat arról, hogy mit tanít egyházunk erről a kérdésről?