Pedofil botrány egy bajorországi kolostorban is

Létrehozás: 2010. március 16., 09:03 Legutolsó módosítás: 2010. március 16., 09:04

Ettal – Egy bajorországi kolostorhoz tatozó iskolában és internátusban éveken át folyt gyermekek testi fenyítése és megrontása – jelentették be pénteken Ettalban. Forrás: MTI, mr1

A kisváros egyházi oktatási intézményében legalább tíz oktató ellen merült fel szexuális bűncselekmény elkövetésének a gyanúja. A sértett kiskorúak száma mintegy százra tehető – közölte Thomas Pfister, a Benedek-rendi apátság által a visszaélések felderítésével megbízott személy.

Mint hozzátette, az évtizedekkel korábbi ettali esetek már elévültek. Ha azonban világi bíróság elé kerültek volna, úgy az elkövetőkre többévi szabadságvesztést szabott volna ki az eljáró hatóság.

A müncheni ügyészség a fenti jelentéstől függetlenül vizsgálatot folytat az ettali intézmény egy pap oktatója ellen. Az illető, akit időközben felfüggesztettek állásából, félmeztelen diákjainak fényképeit helyezte el homoszexuálisok által látogatott internetes oldalakon. A fotókat ő maga készítette kirándulások alkalmával. Az ezzel kapcsolatos állítások tisztázása céljából az ügyészség számos komputert lefoglalt az ettali kolostorban.

A Vatikán roppant komolyan veszi a németországi katolikus intézményekben napvilágra került szexuális bűncselekmények hírét – közölte pénteken a Szentszék helyettes szóvivője. Ciro Benedettini ugyanakkor nem foglalt állást arról, vajon a Vatikán eleget tesz-e az ettali kolostor főnöke kérésének egy „apostoli látogatás” iránt. A kifejezés pápai különmegbízott kiküldését jelenti helyszíni vizsgálat céljából.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben