Papok prédikálnak a szabálytalan sofőröknek

Létrehozás: 2009. január 07., 09:43 Legutolsó módosítás: 2009. január 07., 09:46

Moszkva - Sajátos közlekedésbiztonsági újítást vezettek be az oroszországi Penzenszko-Kuznyeck régió utain: pár hete az ellenőrzést végző rendőrök mellett bevetésre kerültek a pravoszláv egyház tiszteletesei is. Forrás: atv.hu / newsru.com

A vétkes sofőr a pénzbüntetés helyett azt választhatja, hogy végighallgathat egy prédikációt – írja a Novije Izvesztyija c. lap. 

Az új kezdeményezésnek voltak már előzményei más régiókban is: pl 2000-ben Voronyezs környékén bizonyos Metód mitropolita javaslatára elkezdték megszentelni a problémás útkereszteződéseket, valamint keresztény tanításokkkal próbálták elegyíteni az autós-oktatást.

Miután eme erőfesztések nem hozták meg a várt eredményt, a szószékről is egyre több „témába vágó“ prédikáció dördült el. A balesetek száma azonban továbbra sem csökkent - lévén a hallgatóság nagy része autóval nem rendelkező idős néni. Ekkor új ötlet született: ha a hegy nem megy Mohamedhez alapon úgy döntöttek: ha az autós nem jár templomba, az egyház megy ki az utakra. Kuznyeckben azóta az intézkedő rendőrt egy pap kíséri; előbbi leinti a az autóst, és ha az a büntetés helyett a pásztorlást választja, a rend őre diszkréten félre is vonul, hogy ne zavarja a lélekmentő beszélgetést a „bátyuskával“. 

„Az eredmény minden várakozást felülmúl! Már két ilyen átfogó ellenőrzés után elmondhatom, a harmadára csökkent a balesetek száma a körzetben“, - mondja a helyi közlekedésrendészet vezetője, Szergej Logov.

De máshol is születtek eredeti akciók: Vjacseszlav Gorskov tyumenyi tiszteletes például a biztonságos közlekedés világhetén keresztbe-kasul utazva városán hangosbeszélőn intett nagyobb óvatosságra az utakon, mondandóját időnként imákkal váltva. A beszámolók szerint a járókelők figyelmesen végighallgaták.

Persze a kép teljessége végett megjegyzendő, hogy a papok soraiban is előfordulnak közlekedési kihágások: Lipeckben múlt év februárjában például három nap elzárásra ítélték Igor Androszov tiszteletest, mert jogosítvány nélkül utazott gépkocsiján, két hónap múlva pedig ittas vezetésért állították elő kollégáját, a szintén Lipeck környékiVagyim Burjukovot, akinek azóta ugyanezért a vétségért a jogosítványát is elvették.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben