Papok és világiak összefogásával a katolikus egyház ügyéért

Létrehozás: 2010. február 19., 09:46 Legutolsó módosítás: 2010. február 19., 09:47

London 0 Kevés a kezdeményezőkészség, sok az elszalasztott lehetőség – mondta a brit Katolikus Unió elnöke, aki erősebb összefogásra buzdította a papságot és a világi híveket a keresztény hit és a vallásszabadság korlátozását célzó „újfajta kihívásokkal” szemben. Forrás: Magyar Kurír

James Bogle a Catholic Heraldnak nyilatkozva rámutatott: a különféle botrányos leleplezések sokakban egyházellenes indulatokat váltanak ki. Mint mondta, a megoldás része, hogy az egyház életében egyformán pótolhatatlan papok és hívek újra jól együtt tudjanak működni. Létkérdés, hogy a világban élő keresztények vállalják például a politikai lobbizás „alapvetően világi" feladatát; így az egyház javára fordíthatja a világiak széleskörű szakmai tudását. 

„Hívő polgártársainkkal együtt új kihívással szembesülünk, amely már a hithez és annak továbbadásához való jogunkat is kétségbe vonja" – fogalmazott a brit szakember, aki példaként említette, hogy hivatalos személyek nemegyszer korlátozni próbálják katolikus gyermekek katolikus intézménybe történő beiskolázását, illetve hogy az örökbefogadási szabályok megváltoztatása miatt a legtöbb katolikus gyermekvédelmi szervezet kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét.

Az elnök szerint meglett volna a szükséges anyagi fedezet, és a jogban jártas szakemberek is  rendelkezésre álltak volna, mégis alig kísérték jogi ellenlépések ezeket a vallási antidiszkriminációs törvényeket sértő rendelkezéseket. „Összegezve: ha nem védjük az érdekeinket, ne panaszkodjunk! Jobban össze kell fognunk az egyházi élet minden területén. Papoknak és híveknek összehangoltan, közösen kell dolgozniuk a hitért és a közjóért, mégpedig nem partizánakciókkal, hanem együttműködésre készen a mindenkori kormánnyal" – idézi a közügyekben a katolikus álláspontot képviselő szervezet vezetőjét a CNA.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben