Ötven éve mutatták be a Ben Hur című filmet

Létrehozás: 2009. november 21., 11:07 Legutolsó módosítás: 2009. november 21., 11:09

Róma – A L'Osservatore Romano november 17-i számának több cikke is megemlékezik a Ben Hur bemutatásának 50. évfordulójáról. Az 1959. november 18-án bemutatott alkotás az első film, amelyet 11 Oscar-díjjal tüntettek ki. Forrás: Magyar Kurír

A film a Cinecittà stúdióban készült; a rendező, William Wyler forgatókönyvén szinte egyáltalán nem érződik Lew Wallace eredeti, 1880-ban keletkezett regényének nehézkessége, ugyanakkor a szereplők egyéni küzdelmei arányosan illeszkednek a történet fő vonalába. Számos jelenet, például Ben Hur megtérésének ábrázolása szokatlannak mondható egy ilyen formátumú filmalkotásban, amelyben a kor legmodernebb különleges effektjeit alkalmazták – idézi a vatikáni újság cikkét a CNA.

A lap azt is megemlíti, hogy Lew Wallace könyve sok éven át világszerte bestseller volt, és olyan hírnevet szerzett írójának, ami nagyon keveseknek jut osztályrészül. A regény a napkeleti bölcsek találkozását leíró első oldalaktól kezdve szinte észrevétlenül varázsolja az olvasót a régmúltba, messzi tájakra. Lew Wallace nemcsak a modern történelmi regényírás alapjait rakta le, hanem a kulturális antropológiában is elmélyedt – teszi hozzá.

A film főszerepét alakító Charlton Heston 64 évig élt házasságban Lydia Marie Clarke-kal, ami hollywoodi környezetben rekordnak számít. Két gyermekük született, Fraser és Holly. A színészkollégák közül Kirk Douglas megjegyezte: „Sem Ava Gardner, sem Sophia Loren nem csábította. Számára egyedül Lydia létezett."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben