Otto Schaude lett az új püspöke a területileg legnagyobb evangélikus egyháznak

Létrehozás: 2010. október 25., 14:42 Legutolsó módosítás: 2010. október 25., 14:57

Omszk – A württembergi származású Otto Schaudét választották meg Omszkban az Uráli, Szibériai és Távol-Keleti Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetőjévé. Forrás: epd, evangelikus.hu

A 66 éves püspök vezeti majd a területileg legnagyobb evangélikus egyházat a világon. 140 gyülekezet és hívő csoport tartozik majd hozzá az Uráltól egészen Vlagyivosztokig. A Szibériai lutheránus közösségek többsége német származású evangélikus keresztény.

Schaude megválasztásakor bejelentette, hogy beiktatására meg fogja hívni az orosz ortodox egyház omszki metropolitáját is. Ez lesz az első alkalom, hogy az ortodox vezető evangélikus templomba fog elmenni. A válsztásra a zsinati tagoknak több ezer kilométert kellett utazniuk Omszkva.

A lutheránus egyház egyébként úgy lett figyelmes Schaudéra, hogy az elmúlt évben egy referátumot tartott a zsinaton. 2010 májusában aztán a szibériai egyházi vezetés írásban arra kérte, hogy vállalja el a püspöki feladatokat.

Korábban már volt württembergi származású német férfi itt püspök, hiszen 1998 és 2004 között Volker Sailer töltötte be a posztot.

Schaude 1973 és 1991 között a reutlingeni Szabad Protestáns Iskola rektora volt, majd ezután 2008-ig az ópietisták belső egyházi közösségét vezette. A tartományi zsinatnak 24 éve tagja, és a Württenbergi Protestáns Iskolai Egyesületnek is az elöljárója volt. Nős, négy felnőtt gyermek apja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben