Osztrák püspökök fenntartásai homoszexuális párok házasságkötésével kapcsolatban

Létrehozás: 2009. december 15., 15:55 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 15:57

Bécs – Az osztrák parlament pénteken hozott döntése értelmében jövő év januárjától kezdve a homoszexuális párok szerződéssel bejegyeztethetik magukat a közjegyzői hivatalban- A katolikus püspökök fenntartásaiknak adnak hangot. Forrás: rv.de, reformatus.hu

Az osztrák parlament pénteken hozott döntése értelmében jövő év januárjától kezdve a homoszexuális párok szerződéssel bejegyeztethetik magukat a közjegyzői hivatalban: ezt követően ugyanazok lesznek a jogaik, mint a heteroszexuális pároknak a nyugdíj és eltartás kérdésében. Nem fogadhatnak azonban örökbe gyermekeket akkor sem, ha azok mesterséges megtermékenyítéssel jönnek a világra. A konzervatív oldal erőteljes tiltakozása ellenére hónapokig tartó vita után hozta meg ezt a döntést az osztrák parlament az egynemű párok együttélésével kapcsolatban. Az osztrák püspöki kar fenntartásait és bírálatát fejezte ki. Klaus Küng püspök, a püspöki konferencia család referensének szóvivője, Eduard Habsburg a következő szavakkal nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Az Osztrák Püspöki Kar pusztán gyakorlati szempontot tartva szem előtt úgy véli, hogy erre a törvényre nem volt szükség, mivel a már hatályban lévő jogszabály minden lehetőséget megad az egynemű párok civil jogaival kapcsolatban. Más szinten ugyanakkor a most hozott döntés káros jelzést hordoz, mivel nagyon hasonlít a heteroszexuális házassággal kapcsolatos törvényhez. Fennáll annak a veszélye, hogy rövid időn belül eltörölnek minden különbséget a kettő között, amint az már több más országban meg is történt. Az egyház nézete szerint a társadalom alapja a nő és a férfi házassága, ezért tehát az osztrák parlamenti döntés nagy konfúziót jelent a társadalom számára.

Az osztrák püspökök szerint most kinyitottak egy kaput, amelyet már nem lehet bezárni. A zűrzavart csak növeli az a tény, hogy az egyneműek közötti szerződéskötés ugyanabban az épületben történik, mint ahol a polgári házasságokat kötik, egyszerűen csak egy másik terem a színhely. Nemcsak az egyháznak, hanem számos politológusnak is az a véleménye, hogy ez a törvény rendkívül költséges lesz és egy hangos kisebbségnek akar kedvezni. „Én azt gondolom – mondta még a VR-nak az osztrák püspöki szóvivő -, hogy az egyház, főként Ausztriában, mindig védelmezni akarja a házasságot és a társadalom nem működhet jól, ha a házasság nem szent és nem védik az állami törvények.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben