Összegyházi összefogás a földrengés áldozataiért

Létrehozás: 2009. április 08., 13:12 Legutolsó módosítás: 2009. április 08., 13:14

Róma – L’Aquila – Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), az Olasz Püspöki Konferencia és a kínai katolikusok szolidaritásukról biztosították a természeti katasztrófa által sújtott terület lakosságát. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segíti az aquilai a rászorultakat. Közben kiderült több pünkösdista és szabadegyházi gyülekezeti terem is összeomlott a földrengés miatt. Forrás: Magyar Kurír, idea.de

A a CCEE április 7-én nyilatkozatban adott hangot mély szomorúságának a földrengés áldozatai és az elszenvedett anyagi károk miatt. Az európai püspökök lelki közelségükről és imáikról biztosították a tragédia érintettjeit.

Emellett azonban az Olasz Püspöki Konferencia is közleményt adott ki, amelyben a hívek imáit kéri a földrengés sújtotta lakosságért. A plébániákhoz, a szerzetesi és világi intézményekhez fordulva kérik, hogy enyhítsenek a több ezer embert érintő nehéz körülményeken. A nagylelkű összefogás remélhetőleg segít majd orvosolni a fizikai és lelki szenvedést. A közelgő húsvét, Jézus Krisztus szenvedése, halála és feltámadása legyen mindenki számára a remény jele és az irgalmasság forrása – áll az olasz püspökök felhívásában.

A kínai katolikusok is szolidaritásukról biztosították az abruzzói szerencsétlenség áldozatait. Különösen annak a térségnek a lakói érzik át a katasztrófa sújtotta lakosság fájdalmát, akik 2008-ban maguk is egy erős földrengés érintettjei voltak. Az olaszországi Prato városában élő kínai közösség 12 órával a földrengést követően 27 ezer eurós segélyt juttatott el a városi vezetéshez – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius szakértője és orvosa elutazott a hétfői földrengés helyszínére. A segélyszervezet hárommillió forinttal segíti a természeti katasztrófa rászorultjait.

A földrengés többek között 15 evangéliumi testvéri közösséget is érintett az abruzzói területen. L’Aquila városában az április 6-i földrengés, majd az azt követő utórengések következtében összedőlt egy pünkösdista templom és egy másik testvérközösség is.

Az olasz evangéliumi Allianz vezetője, Roberto Mazzeschi (Róma) elmondta, hogy a halottak között van egy romániai pár 8 éves kislánya is. ők az Isten gyülekezete nevű pünkősdista gyülekezethez tartoztak L’Aquilában.  A pünkősdista központként funkcionáló, XVI. századi, korábbi katolikus templom ma már csak egy romhalmaz. A több ezer hajléktalanná vált ember között azonban a gyülekezet tagjai ételeket osztanak. Legalább ezer ember megsérült és több tízezer ember vált hajléktalanná.  

Az olasz evangéliumi Allianz vezetője ezért arra kér mindenkit, hogy imádkozzanak az áldozatokért és családjaikért. „Járuljunk Isten elé, hogy erősítse meg a gyászolókat és szenvedőket és adjon nekik hitet Istenben, az újrakezdéshez.”

A helyszínen dolgoznak egyébként a keresztény humanitárius szervezet, a humedica orvos- és ápolócsapatának tagjai is, akiket egy üzletember magángépén szállított a helyszínre. Ők gyógyszereket és kötszereket vittek magukkal. L'Aquilában a mentést és segítségnyújtást támogatják majd és élelmiszerek osztásában is segédkeznek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben