Összeállt az EKD tanácstagjainak listája

Létrehozás: 2009. október 28., 12:10 Legutolsó módosítás: 2009. október 29., 09:32

Ulm – A Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyház (EKD) zsinata tegnap (10. 27.) 16 órán keresztül tanácskozott és választott. Késő éjszaka azonban végre összeállt a lista, hogy kik lesznek az EKD vezető grémiumának, az EKD-Tanácsának tagjai. 2010-ben azonban még egy utóválasztásra sor kerül, mert a tanács utolsó tagját nem sikerült megválasztani. A tanács tagjai a következő hat évben irányítják a Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyházat. Forrás: epd.de, evangelisch.de

A tanács tagjai:

Jochen Bohl (59), Drezda. A Szász Evangélikus-Lutheránus Egyház tartományi püspöke. 2004 óta igazgatója a Szász Egyházi Diakóniai Hivatalnak.

Tabea Dölker (51), Holzgerlingen. Óvodapedagógus, a Württembergi Tartományi Zsinat tagja 1995 óta.

Elke Eisenschmidt (27), Magdeburg. Matematikus, a Magdeburgi Egyetem tudományos munkatársa, emellett dolgozik az Evangelische Studienwerk Villigstnél is.

Ulrich Fischer (60), Karlsruhe. A Bandeini Evangélikus Tartományi Egyház püspöke 1998 óta. Az Uniált Evangélikus Egyházak elöljáróságának elnöke, az Evangélikus Publicisztikai Közösség elöljárója.

Johannes Friedrich (61), München. A Bajor Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke 1999 óra. Az Egyesült Német Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetője 2005 óta. A Német Bibliatársulat Tanácsának elöljárója. Már az eddigi tanácsnak is tagja volt.

Katrin Göring-Eckardt (43), Ingersleben. A Zöldek politikusasszonyát kedden újra megválasztották a német Bundestag elnökhelyettesévé. Május óta az EKD Zsinatának is a vezetője. A thüringiai származású asszony a 2011-es Kirchentag elnöke is. Teológiai tanulmányok után váltott politikai karrierre.

Margot Käßmann (51), Hannover. Tíz éve a Hannoveri Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökasszonya. A doktorált teológusasszony korábban a Német Evangélikus Kirchentag (Egyházi Napok) rendezvényének főtitkára volt. Már eddig is tagja volt a tanácsnak.

Uwe Michelsen (61), Hamburg. Az NDR-nél a vallási és egyházi műsorok részlegének kulturális vezetője. Korábban a Hamburgi püspökség teológiai referense volt, az Észak-Elbai Zsinat tagja.

Fidon Mwombeki (49), Wuppertal. Az Egyesült Evangélikus Misszó főtitkára 2006 óta. A tanzániai teológus és gazdasági szakember korábban a tanzániai Bukoba Evangélikus-Lutheránus Egyház Észak-Nyugati Kerületének főtitkára volt.

Jann Schmidt (61), Leer. A református teológus 2004 óta a Protestáns-Református Egyház elnöke, a Református Szövetség helyettes moderátora.

Nikolaus Schneider (62), Düsseldorf. A Rajnai Protestáns-Evangélikus Egyház püspöke 2003 óta. Az evangélikus egyház fejlesztési szolgálatának elöljárója 2005 óta és elnöke a Diakónia Tanácsnak is. Már eddig is a tanács tagja volt.

Marlehn Thieme (52), Bad Soden. A Deutsche Bank AG vezetője, Education Corporate Citizenship területi vezetője, a ZDF Tévétanácsának tagja, a Kirchentag elnökségének tagja, az Evangélikus Vállalkozók Munkakörének elnöke. Már eddig is a tanács tagja volt.

Gesine Weinmiller (46), Berlin. Építész, a Holokauszt-emlékmű versenyének döntőse. Díjat nyert a Szövetségi Munkaügyi Bíróságnál, valamint a Karlsruhe-ban lévő Szövetségi Banknál is kitüntették. A Képzőművészeti Főiskola professzora (HafenCity Universität – Hamburg), a Berlini St. Matthäus Alapítvány kurátora.

Klaus Winterhoff (58), Bielefeld. A Vesztfáliai Protestáns-Evangélikus Egyház Tartományi Hivatalának sajtómunkájáért felelős helyettese. A Német Bibliatársaság vezetőségi tagja, az EKD pénzügyi tanácsadója. Már korábban is a tanács tagja volt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben