Orbán Viktor Egyiptomban: a keresztényeket ért támadásokról is tájékozódott

Létrehozás: 2011. január 24., 15:49 Legutolsó módosítás: 2011. január 24., 15:53

Elsősorban a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok fejlesztése a célja Orbán Viktor négynapos egyiptomi látogatásának. Az észak-afrikai országban a kormányfő tárgyal az Arab Liga főtitkárával, találkozik Hoszni Mubarak elnökkel, valamint az egyiptomi miniszterelnökkel is. Forrás: hirtv.hu, MTI

12 fős, üzletemberekből álló delegáció kísérte Orbán Viktort kairói útjára. A négynapos hivatalos látogatás középpontjában a gazdasági kapcsolatok fejlesztése áll: a miniszterelnök részvételével egyiptomi-magyar üzleti fórumot tartott vasárnap, és a miniszterelnök felavatott egy magyar befektetők részvételével alapított acélüzemet is.

Orbán Viktor megbeszéléseket folytatott politikai vezetőkkel is: elsőként az Arab Liga főtitkára, Amr Moussa fogadta a miniszterelnököt, de Orbán tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, Ahmed Nazif miniszterelnökkel és a parlament elnökével is.

Kairói programja részeként a kormányfő felkereste a Szent Márk kopt székesegyházat.
A magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott III. Senuda kopt vezetővel, akinek elmondta: a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel.

Mint ismeretes, Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő január 1-jére virradóra, félórával az éjféli mise után, amikor a hívők távoztak a templomból. A robbantásban 23-an meghaltak. Ez volt tíz év óta a legsúlyosabb merénylet az egyiptomi keresztények ellen. A robbantás után három napon át lázongtak a koptok Kairóban és más egyiptomi városokban.

Orbán Viktor vasárnap találkozott Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel is. A tárgyaláson, miután a vallási vezető tájékoztatást adott a híres al-Azhar egyetemről, a magyar kormányfő azt hangsúlyozta: Európának „esze és szíve is kell hogy legyen", továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa „találja meg a lelkét", a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is. A miniszterelnök mindkét tárgyaláson hangsúlyozta a vallások közötti megbékélés fontosságát.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben