Olav Fykse Tveit: Az egységre való felhívás a hitre és a gyakorlati elköteleződésre is igaz

Létrehozás: 2011. február 22., 11:01 Legutolsó módosítás: 2011. február 22., 11:13

Genf – „A teológiai reflexiók Isten csodálatos világában történnek és egy normál ember örömei és bánatai közepette” – magyarázta az Egyházak Világtanácsának főtitkára, dr. Olav Fykse Tveit, a Központi Bizottság előtt tartott értékelésében. Az evangélikus lelkészt 2009 nyarán választották meg a főtitkári posztra, és 2010 januárjától tölti be a tisztséget. Forrás: ÖRK Info, fordítás: evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Az elmúlt év tapasztalatai megerősítettek abban, hogy az egyházak arra vannak hivatva, hogy egyek legyenek – hitükben és gyakorlati elhivatottságukban, hogy együtt szálljanak síkra a békéért, az igazságosságért és az emberi méltóságért. Rá kell bírnunk a politikusokat, hogy meghallják az igazságosságért kiáltozókat és hogy jobb és szebb közös jövőt építsünk” – magyarázta Tveit, aki szerint „az EVT nem csak az egyházak globális, ökumenikus közössége, amelynek tagjai kötelezik magukat a másik számára és kölcsönösen küzdenek a jogokért, hanem olyan szervezet is, amelyet azért alapítottak, hogy a tagegyházak közötti kapcsolatokat helyreállítsák és a közös munkát elősegítsék.”

Az EVT a szellemi közösséget összekapcsolja a gyakorlati struktúrákkal, s miközben eredményeket akar elérni, a jobb kapcsolatoknak köszönhetően, az együttműködők egymás mellett maradnak, és együtt tudnak cselekedni.

Tveit szerint az EVT szívügye a vallásközi kapcsolatok is és a vallásközi párbeszéd is, valamint a Közel-Keleten és a Szentföldön élő emberek ügye. Fontos a fejlesztési munka is, amelyet az ACT-Allianz-szal közösen végeznek szerte a világon.

Végezetül Tveit köszönetet mondott a Központi Bizottságnak a támogatásáért, hiszen az elmúlt év számára munkában gazdag, intenzív és áldott év volt.

„Különösen is inspiráltak azok a találkozások és munkák, amelyeket fiatal emberek között végezhettem. Ők ugyanis a jövő zálogai és az ökumenikus mozgalom építőkövei. Részvételük mindig nagyon inspiráló és tudom, hogy hozzájárulásuk jelenünkhöz és jövőnkhöz egyedülálló. Isten adjon erőt és örömöt ebben a munkában és adjon erőt ebben a közösségben is!” – zárta szavait a főtitkár.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben