Obama támogatja a mecsetépítést a WTC romjai mellett

Létrehozás: 2010. augusztus 16., 12:34 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 16., 12:35

Washington – New York – Barack Obama amerikai elnök Washingtonban, helyi idő szerint péntek este síkra szállt a vallásszabadság eszménye mellett, és támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy New Yorkban mecsetet építsenek fel a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás helyszíne közelében. Forrás: MTI

Az amerikai elnök először foglalt állást az ügyben egy, a Fehér Házban a muszlim böjti hónap, a ramadán tiszteletére adott díszvacsora alkalmából. „Hadd szögezzem le: állampolgárként és elnökként hiszem, hogy a muszlimoknak ugyanolyan joguk van vallásuk gyakorlásához, mint akárki másnak ebben az országban” – hangsúlyozta Obama.

Az elnök kitért a muszlim szélsőségesek által 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás kérdésére is, ami az iszlám központ ellenzőinek legfőbb ellenérve az építkezéssel szemben.

„Mindannyiunknak el kell ismernünk és tiszteletben kell tartanunk az alsó-manhattani építkezésekkel kapcsolatos érzékenységeket. A szeptember 11-i támadások mélyen megrázták hazánkat” – hangsúlyozta Obama.

„"Azok fájdalma és szenvedése, akik elvesztették szeretteiket, elképzelhetetlen. Tehát megértem az indulatokat, amelyeket ez a kérdés szül" – jelentette ki az elnök, és szent földnek nevezte a Ground Zero-t, az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) lerombolt ikertornyinak helyét. De Obama azzal érvelt, hogy az amerikai eszmények és az alkotmány megkövetelik a projekt folytatását.

„Ez itt Amerika, és elkötelezettségünk a vallásszabadság mellett megingathatatlan” – mondta az elnök, aki hangsúlyozta, hogy Amerika az alapító atyák óta minden vallás követőit üdvözli és hogy a kormány részéről emiatt senkit sem érhet megkülönböztetés.

A terv értelmében Cordoba Ház néven, 100 millió dollárból egy 12 emeletes épületet húznának fel, mindössze három saroknyira a terrortámadások helyszínétől. Az „iszlám közösség központban” egyebek között helyet kapna egy 500 férőhelyes színházterem, egy előadóterem, egy uszoda, egy tornaterem, egy főzőiskola, egy étterem és egy imaterem.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

mecset.WTC

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2010. augusztus 16., 15:27
Újabb, meglehetősen ízléstelen muzulmán ötlet, a vallásszabadság szép gondolatának megcsúfolása. Ha az épület a megbékélés háza lenne, és programjával azt fejezné ki, hogy az iszlám nem vállal közösséget a vallási alapú terrorizmussal, akkor viszont nagyonis a helyén lenne. Köztudott, hogy az iszlám fanatizmus jórészt az iszlám helytelen értelmezéséből fakad, amit a politikusok kihasználnak. Sajnos, az iszlám békés, békességet és türelmet hirdető ágazatai nagyon háttérbe szorulnak a mai időkben, ezért érthető a vallásilag nagyon toleráns amerikai közvélemény ellenszenve. Obamától fontos, akár sorsfordító lépés lenne, ha a szóban forgó épületben folyó tevékenység tartalmát illetően közvetítene a kezdeményezők és a befogadók (befogadni kénytelenek?) között. Az amerikai elnök politikai tekintélyénél fogva egyedülálló mediátor lehetne ebebn a szomorú ügyben - ha lenne mersze vállalni.