Obama szeretné országa és a muszlimok viszonyát rendezni

Létrehozás: 2009. január 21., 14:32 Legutolsó módosítás: 2009. január 21., 14:35

Washington – Az új amerikai elnök, Barack Obama első politikai ténykedései között szeretné többek között az iszlám világhoz fűződő viszonyokat rendezni, valamin az őssejtkutatás pénzügyi szabályozásait és az abortusztörvényeket is enyhíteni szándékozik. Forrás: idea.de

A Los Angeles Times tudósítása szerint Obama szeretné a muszlimok anti-amerikai beállítottságát leépíteni. A helyzet ugyanis George W. Bush nyolcévnyi kormányzása alatt nem hogy enyhült volna, hanem még nőtt is.

Az új elnök kormányzásának első száz napjában szeretne beszédet mondani egy muszlim országban. Az újság szerint Egyiptom, Pakisztán vagy Indonézia neve merült fel, ez utóbbiban Obama gyerekkorának egy részét töltötte. A 47 éves elnök a január 20-án tett esküjében teljes nevét kimondta, így arab eredetű Hussein keresztneve is szerepelt, ezzel is hangsúlyozta származását. Obama nevét Kenyából származó édesapjától kapta.

Obama minél előbb szeretné a családtervezést, és az abortuszt támogató nemzetközi szervezetek eddigi állami támogatásának blokkolását feloldani. Január 22-én ülésezik majd 36. alkalommal a Legfelsőbb Bíróság, amely gyakorlatilag szabad döntéssé tette az USÁ-ban a terhesség-megszakítást. 1984-ben, az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan egy népességi konferencián, Mexikóban megtiltotta, hogy az állam támogassa az abortuszt támogató nemzetközi szervezeteket. Bill Clinton elnök aztán a korlátozást megszüntette, de 2001-ben George W. Bush újra érvénybe léptette azt. Obama elképzelései ellen azonban számos életvédő fog tüntetni.

Obama szeretné az elődei által megakadályozott őssejtkutatást is támogatni. A CNN-nek adott egyik interjújában, Obama törvénymódosítás kieszközlését tartotta szükségesnek a kérdésben. Azért nem egyéni, saját döntését hozza meg a kérdésben, mert szeretné, ha valóban a népakarat érvényesülne és szeretné azt is, ha a kérdést minden oldalról körüljárnák.
Bár sokan a gyógyíthatatlan betegségek, mint az Alzheimer kór, az AIDS vagy a Parkinson kór ellenszerének megtalálását várják az őssejtkutatástól, másokban azonban az emberi élet rombolásának etikai kérdése merül fel a kutatással kapcsolatban.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben