Obama: Nem állunk háborúban az iszlámmal

Létrehozás: 2009. április 07., 09:49 Legutolsó módosítás: 2009. április 07., 09:50

Ankara – Az amerikai elnök ankarai beszédében ismét hangoztatta: támogatja Törökország európai uniós csatlakozását. Bátorította az örmény-török kapcsolatfelvételt, és közölte: támogatja a palesztin állam létrejöttét. Forrás: NOL

Obama: Nem állunk háborúban az iszlámmal

Barack Obama

Az Egyesült Államok nem áll háborúban az iszlámmal–- hangsúlyozta az amerikai elnök tegnap a török fővárosban, első, muzulmán országban tartott beszédében. Barack Obama átfogó partneri viszonyt szorgalmazott hazája és az iszlám világ között. Közölte: az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek olyan szélsőségesek, akik nem képviselik a muzulmánok többségét. Washington és az iszlám viszonya kulcsfontosságú annak érdekében, hogy visszaszorítsák a minden vallás által elutasított, a társadalom törvényein kívül eső ideológiát – mondta Obama a török törvényhozásban.

Obama azt is leszögezte: Washington célja az, hogy Izrael és a majdani palesztin állam békében és biztonságban éljen egymás mellett. „Lássunk tisztán: az Egyesült Államok határozottan támogatja a két állam, Izrael és Palesztina létrejöttét, és azt a célt, hogy ezek békében és biztonságban éljenek egymás mellett” – hangoztatta az ankarai parlamentben Obama. A palesztinok megkönnyebbülve hallgathatták e szavakat, hiszen az új izraeli kabinet egyelőre nem kötelezte el magát a kétállamos megoldás mellett. Igyekezett erősíteni az USA kapcsolatait az iraki és afganisztáni hadműveletek, valamint a Közel-Kelet szempontjából kulcsfontosságú szövetségesnek számító Törökországgal. Támogatta Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz – amelyet többek közt Németország és Franciaország is ellenez –, egyúttal szorgalmazva a belépéshez szükséges törökországi liberális reformok felgyorsítását.

Obama párbeszédre bátorította Törökországot és a szomszédos Örményországot. Az amerikai elnök még választási kampányában megígérte: népirtásnak fogja nevezni a török katonák által 1915-ben az örmény lakosság körében véghezvitt vérengzéseket. (Ahogyan azt Örményország követeli.) Obama most közölte, véleménye nem változott, de a „népirtás” szót nem ejtette ki Abdullah Gül török elnökkel tartott sajtótájékoztatóján. Törökország elutasítja, hogy népirtásnak tekintsék a történteket. Sajtóhírek szerint a javuló viszonynak köszönhetően már áprilisban megnyílhat a török-örmény határ.

Obama látogatásával párhuzamosan rendezik a szélsőséges nézetek és a terrorizmus elleni isztambuli nemzetközi konferenciát. A Civilizációk Szövetsége elnevezésű fórumon a NATO leendő főtitkára, eddigi dán kormányfő, Anders Fogh Rasmussen beszédében hangsúlyozta a szólásszabadság jelentőségét, hozzáfűzve, hogy ugyanennyire fontos a vallási érzékenység tisztelete – utalt a dán sajtóban megjelent Mohamed-karikatúrákra. Korábban felmerült, hogy a fórumon Obama találkozik Mohammed Khatemi, korábbi iráni elnökkel, ám erről nem érkezett hír.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben