Nyugat-Európa olyan, mint az egykori Szovjetunió

Létrehozás: 2010. október 18., 13:32 Legutolsó módosítás: 2010. október 18., 13:45

Moszkva – Ezt a meglepő megállapítást az Orosz Ortodox Egyház feje, Kirill patriarcha tette október 13-án, a német államfő, Christian Wulff moszkvai fogadásán. A patriarcha kérte a német államfőt, hogy a keresztyén értékek fontosságát a nyilvánosság előtt sokkal erőteljesebben védelmezze. Forrás: reformatus.hu, noz.de, dpa, KNA.de, kath.ch, RIA-Novosti, szimandron.hu

„Mély meggyőződésem, hogy a mai civilizáció ugyanarra az ösvényre lépett, amelyet a Szovjetunió végigjárt. Nincs nagy különbség aközött, hogy minek a nevében távolítják el a vallást a társadalmi életből. A végén, ahogy a mérnökök mondják, az eredmény ugyanaz: a vallási tudat lebontása” – mondta a patriarcha szerdán, Christian Wulff német államfő fogadásán. A patriarcha emlékeztetett arra, hogy az Orosz Egyház hosszú évtizedeken át élt olyan államban, amelyben az ateizmus volt a hivatalos, államilag elfogadott ideológia, „ahol a templomokat lerombolták, a kereszteket a templomokról beolvasztották, hogy világi célokra használják fel, ahol a vallási életet teljesen kiszorították a társadalmi térből, és csupán a szigorúan személyes intim élet szűk keretei között engedélyezték”.

Az orosz egyházfő szerint azok, akik ezt a politikát kialakították, „többségükben jó szándékkal, belső meggyőződésük alapján tették, meggyőződésük pedig nagyon humánus volt: igazságos, virágzó társadalmat, fényes jövőt akartak felépíteni, ahol az ember boldog lenne és mindennel rendelkezhetne, amire vágyik, de az útjukon zavarta őket a vallás, ezek a templomok tornyaira helyezett keresztek”. „Ijesztő a számomra, hogy egyes országokban, többek között Nyugat Európában is valami hasonló történik. Senki nem mondja, hogy a kereszténységet a fényes jövő nevében el kell tűntetni, egy másik filozófiai rendszert használnak: a kereszteket az iskolákból, a vallást a társadalmi életből az emberi jogok nevében akarják kiszorítani” – mondta Kirill patriarcha.

Kirill patriarcha köszönetet mondott a német államfőnek, hogy „számos kérdésben a hagyományos keresztény értékeknek a társadalmi életben való jelenléte törvényességét védelmezi”. Szavai szerint a vallási élet hatalmas újjászületése Oroszországban és a volt Szovjetunió országaiban jelentős mértékben éppen e múltra adott reakció.  Wulff német államfő kritikusan reagált a patriarcha utóbbi szavaira, s rámutatott: „Legmélyebb meggyőződésem szerint kell ellentmondani Önnek, amikor Ön a kommunista idők  egyházi helyzetét a maival hasonlítja össze”. Annak idején emberek áldozták fel az életüket, ma mindenki eldöntheti, hogy megy-e templomba vagy sem. Senkit sem akadályoznak meg abban, hogy a keresztet kifüggessze – hangsúlyozta a német államfő.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben