Nyilvános a lista – Kik a jelöltek a német elnök-püspöki székre?

Létrehozás: 2009. október 07., 10:14 Legutolsó módosítás: 2009. október 07., 10:39

Hannover – Három héttel a Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyház vezetőjének megválasztása előtt, nyilvánosságra hozták azoknak a listáját, akiket javasoltak az elnök-püspöki posztra. 22 jelölt szerepel ezen a 14 tisztségviselői helyre. A zsinat október 27-én ül majd össze Ulmban. Forrás: epd.de

Az EKD vezető püspöki posztjára jelöltek között, a várakozásoknak megfelelően ott van a hannoveri tartomány egyházának püspök asszonya, Margot Käßmann és a württembergi tartományi püspök, Frank Otfried July is. Kettejüket tartják a legesélyesebbnek a 67 éves Wolfgang Huber helyére. A médiabeli híradások azonban mellettük megemlítik még a következő püspököket is: Jochen Bohl (Drezda), Ulrich Fischer (Karlsruhe) és Martin Hein (Kassel).

Az EKD tanácsában 15 teológus és nem teológiai végzettségű személy van. Tizennégyüket választja meg az ulmi zsinat, hat évnyi időtartamra. Az egyházi parlament elöljárója, a Zöldek politikus asszonya, Katrin Göring-Eckardt – ő a tanács 15 tagja. A 22 jelölt közül tizen nők.

Kilenc jelölt püspöki vagy egyházelnöki poszton áll, valamely evangélikus tartományi egyházban. Ha jelölt már jelenleg is tagja az egyházi tanácsnak, Käßmann püspök asszony mellett a bajor püspök, Johannes Friedrich, az államminiszter Hermann Gröhe (CDU), a rajnai zsinat elöljárója, Nikolaus Schneider, a Deutsche-Bank-igazgatónője Marlehn Thieme és Klaus Winterhoff, a vesztfáliai egyház jogi alelnöke.

Az új jelöltek pedig a következők: Jochen Bohl szász tartományi püspök, Tabea Dölker württembergi nevelőnő, Elke Eisenschmidt (Magdeburg) matematikus, Ulrich Fischer badi tartományi püspök, Martin Hein kurhesseni püspök, Frank Otfried July württembergi püspök, Susanne Kastner (SPD) a parlament (Bundestag) alelnöke, Karin Kessel pflazi egyházfőtanácsos, Uwe Michelsen újságíró az NDR-nél, der Fidon Mwombeki az Egyesült Evangélikus Misszió főtitkára, Annette Scheunpflug (Nürnberg) pedagógiaprofesszor, Jann Schmidt református egyházelnök, Irmgard Schwaetzer az FDP korábbi építésügyi minisztere, Ulrike Trautwein hesseni lelkésznő, Gerhard Ulrich észak-elbai püspök valamint Gesine Weinmiller (Berlin) építész.

A közülük választott tanács vezeti majd az EKD-t és képviseli az egyházat a nyilvánosság előtt, vallási és társadalmi kérdésekben.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben