Nőtt az eutanázia-esetek száma Hollandiában – vizsgálatot sürget egy keresztény szervezet

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. augusztus 16., 10:50 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 16., 10:51

Amszterdam – Holland orvosok 2009-ben 2636 esetben működtek közre gyógyíthatatlan betegek „halálba segítésén” vagy „legalizált öngyilkosságában”. Ez a szám az előző évekhez képest 13%-os növekedést mutat. Az emelkedő tendencia már 2006 óta megfigyelhető, ám a számok mindeddig nem kerültek nyilvánosságra, sőt nem is mindegyik esetet jelentették, bár a törvény előírja a regisztrálást. Forrás: Magyar Kurír

Egy, a betegek érdekeit képviselő keresztény szervezet most azt sürgeti, hogy pontosan regisztrálják és tegyék nyilvánossá ezeket az adatokat. A szervezet hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a 2636 „kegyes halálesetből” csupán kilencet jelentettek be. Ez a tény megkérdőjelezi azt is, hogy valóban a törvény által előírt gondossággal járnak-e el az orvosok.

Hollandiában 2002-ben lépett hatályba az a törvény, amely a világon először teszi lehetővé az eutanázia – szigorú feltételekhez kötött – alkalmazását. A jogszabály értelmében a büntető törvénykönyvben is rögzítik, hogy az orvos két feltétel teljesülése esetén mentesülhet az eutanázia büntetőjogi következményeitől: ha az elvárható gondossággal járt el (ezt külön törvényben szabályozzák), illetve ha tájékoztatta az esetről a területileg illetékes, ügyészi jogkörrel rendelkező halottkémet. Az említett szervezet éppen a tájékoztatás elmaradása miatt kérdőjelezi meg az elvárható gondosság betartását is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben