Női püspöke van a finn lutheránus egyháznak

Létrehozás: 2010. június 04., 09:37 Legutolsó módosítás: 2010. június 07., 08:16

Genf – Helsinki – A Lutheránus Világszövetség (LWF) főtitkára, dr. Ishmael Noko is gratulált Irja Askolának, a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház újonnan megválasztott püspökasszonyának kinevezéséhez. Askola lett az első női püspök a finn evangélikusoknál. Forrás: LWI, evangelikus.hu

„Gratulálok Askola püspökké választásához és a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyháznak is ahhoz, hogy mentették ezt a mérföldkőnek számító lépést, előre – írta Noko 2010. június 3-án kiadott nyilatkozatában. – Fontos jel az, hogy egy újabb LVSZ tagegyházban is nőt választanak meg a püspöki székbe.

Az LVSZ főtitkár utalt arra is, hogy Askola jól ismert az ökumenikus világban is és bizonyára ökumenikus tapasztalatai új lendületet fognak adni a párbeszédhez.

Az 57 éves Askola korábban a genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájánál dolgozott, 1991 és 1999 között.

Askolát a második körben választották most püspökké, 591 szavazatot kapott, míg ellenfelére Matti Poutiainenre 567-en szavaztak.

A jelenlegi helsinki püspök, dr. Eero Huovinen, aki a Lutheránus Világszövetség alelnöke is az észak-európai régióban, ősszel nyugdíjba fog vonulni. Askola szeptembertől tölti majd be új pozícióját.

Finnországban nőket már 1986 óta ordinálnak, s bár számos jelölt volt már püspökségre, mégsem választották meg őket eddig erre a tisztre.

A Finn Evangélikus-Lutheránus Egyháznak 4,5 millió tagja van, a finnek 80 százaléka a lutheránus egyház tagja. 1947-ben léptek be az LVSZ-be.

További információk a finn egyház honlapján: http://evl.fi

Irja Askola honlapja: http://www.irjaaskola.fi/vaali/

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben