Nő a katolikus egyháztól elfordulók száma

Létrehozás: 2010. január 13., 09:50 Legutolsó módosítás: 2010. január 13., 09:51

Bécs – Ausztriában, ahol ennek pontos és folyamatosan vezetett statisztikája van, tavaly 53.216-an léptek ki a római katolikus egyházból. Ez 30,9 százalékkal haladja meg a 2008-ban kilépők számát, ami akkor pontosan 40.654 volt. Mivel Ausztriában 5,53 millió katolikust tartanak nyilván, a kilépések aránya valamivel kisebb, mint egy százalék, egészen pontosan 0,96 százalék. Forrás: azta.hu

Az átlagtól sokkal jobban nőtt a kilépések száma az olyan egyházmegyékben, ahol valamilyen feszültség volt, vagy a püspök vitatott nézeteket tett közzé, olyat, amelyet nem osztott a hívők nagy része. Így például a linzi egyházmegyében Gerhard Maria Wagner szerencsétlen megnyilvánulásai a tavalyi kilépésekhez képest 43 százalékkal emelte meg a távozók számát.

Vezető osztrák és német teológusok, egyházi személyek nyíltan bírálták az ultrakonzervatív Wagner kinevezését, és valóságos kilépési hullám vette kezdetét az osztrák egyházban kinevezése hírére.

Wagner 2004-ben úgy vélekedett, hogy a cunami nem véletlenül karácsonykor okozott hatalmas tragédiát a nyugati jómódúak között, akik a távoli Ázsiában karácsonyoztak. Vagyis a tektonikus rengések mögött a jó istent kell keresniük a földrengéskutatóknak. 

A New Orleansra lecsapó tájfun kapcsán ugyancsak nem a véletlen művének tartotta, hogy öt abortuszt is végző klinika és számos nightclub pusztult el. Kirohant a Harry Pottert olvasó fiatalok ellen, a könyvet és szerzőjét a sátánizmus terjesztésével vádolva. Komoly felzúdulást váltott ki azzal is, amikor egy interjújában úgy vélekedett, hogy a homoszexuálisokat orvosi kezelésben kell részesíteni. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben