Nő a feszültség a keresztények és muszlimok között Egyiptomban – Felszólalt Frederico Lombardi is

Létrehozás: 2011. január 04., 14:26 Legutolsó módosítás: 2011. január 04., 14:27

Federico Lombardi szentszéki szóvivő, illetve Samir Khalil Samir iszlámszakértő jegyzetet fogalmazott meg a szilveszter éjjel, egyiptomi kopt keresztények ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban, melynek legalább 21 halálos áldozata és 43 sebesültje van. Samir Khalil Samir iszlámszakértő szerint Egyiptomban érezhetően nő a feszültség a keresztények és muszlimok között. Forrás: Magyar Kurír

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a következőket emelte ki az egyiptomi merénylettel kapcsolatban fogalmazott jegyzetében: az Al-Azhar főimámja hivatalos nyilatkozatában keményen elítéli a merényletet és részvétét fejezte ki Shenuda kopt egyházfőnek. Egy ilyen zűrzavaros  pillanatban, amikor egységben kell fellépni a terrorizmus ellen, nem célszerű olyan részletekről vitatkozni, amelyek értelme nem világos – hangsúlyozta  Lombardi.

XVI. Benedek álláspontja, mint mindig, világos. Határozottan elítéli az erőszakot, lelki közelségéről biztosítja a kopt közösséget; aggodalmát fejezet ki a keresztény kisebbségek és minden ember vallásszabadságát illetően, amint béke világnapi üzenetében is kifejtette. A Szentatya számtalan alkalommal kifejezte, hogy elítéli nemcsak a keresztények, de bárki ellen irányuló erőszakot. A közelmúltban, Irak új szentszéki nagykövetéhez intézett beszédében az erőszak ártatlan áldozatairól szólt, legyenek azok muzulmánok vagy keresztények. A pápa jövő októberre Assisibe hívó szavában is hangsúlyozza, hogy Isten nevében nem lehet háborúzni, csak békét építeni.

E pillanatban a felelősök elkötelezettségére van szükség a terrorizmus elleni küzdelemben és a népek biztonsága érdekében. A béke bármely valláshoz tartozó építőinek szembe kell helyezkedniük a gyűlölettel, amelynek nyilvánvaló célja a megosztás, a feszültség-, a gyűlölet- és a konfliktuskeltés. A kopt keresztények iránti szolidaritás ne váljon a vallások és civilizációk közötti konfliktus táplálásának alkalmává, amely pusztító hatású lenne – olvasható Federico Lombardi jegyzetében. Az elkövetkező napokban, január 6. és 7. között ünneplik a karácsonyt a kopt keresztények; egyesüljünk velük szolidaritásban, szenvedésükben és imában minden közösségük békéjéért – zárja gondolatait a szentszéki szóvivő.

*

A szilveszter éjjel elkövetett merénylettel kapcsolatban Samir Khalil Samir iszlámszakértő a következőket fogalmazta meg: Egyiptomban érezhetően nő a feszültség keresztények és muzulmánok között. Az ország egy ideje az iszlám fundamentalizmus központja, amely az utóbbi években egyre erősebbé vált, mert meggyengült a világi politikai hatalom. A fundamentalisták igyekeznek kihasználni a jelenlegi gazdasági válságot a kormány pozíciójának meggyengítésére. Terrorcselekményekkel próbálják eltörölni a kormányt és átvenni a hatalmat. Az egyiptomi társadalom igen egyszerű módon értelmezi a vallást; ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fundamentalisták elnyerjék támogatásukat a konfliktuskeltés és a keresztény lakosság elleni cselekedetek által – fejti ki az iszlamológus. Céljuk a kormány destabilizálása; a keresztények pusztán ürügyet jelentenek az iszlám fundamentalisták pozíciójának megerősítéséhez – hangsúlyozza Samir Khalil Samir. Az iszlám számos művelt képviselője egyértelműen elítéli a keresztények elleni támadásokat – tette hozzá.

A karácsony előkészületi időszaka, amelyet Egyiptomban a kopt naptár szerint a január 6. és 7. közötti éjszakán ünnepelnek, az imádság és a böjt ideje. Az egyiptomi kopt keresztény hívek tudatában vannak annak, hogy a vértanúk egyházához tartoznak. Ma újra készen kell, hogy álljunk a hit védelmére, akár életünk feláldozásával is – hangsúlyozta Samir.

Emlékeztetett, hogy a koptok az ősi egyiptomiaktól származó nép, s azt mondják magukról, hogy a fáraók leszármazottai. Ezt mindenki tudja, a muzulmánok és a politikusok is. A koptok számára a muzulmánok az idegenek, a bevándorlók. Ezek a népek hosszú ideig békében éltek együtt. A diszkrimináció és az üldöztetés a radikális iszlám születésével kezdődött, közel negyven éve. Ez látható a törvénykezés általi diszkriminációban is. A keresztények pusztán társadalmi egyenlőséget kérnek, amelyet az iszlám törvény nem biztosít – mutatott rá Samir Khalil Samir iszlámszakértő.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben