Nikolaus Schneider lesz ideiglenesen Käßmann utódja

Létrehozás: 2010. február 25., 11:39 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 11:40

Hannover – Az EKD Tanácsának elnökasszonya, Margot Käßmann visszalépése után eddigi helyettese, Nikolaus Schneider veszi át a püspökasszony feladatait – legalábbis az egyházi szabályok szerint. Helyettesére már eddig is sokban számíthatott Käßmann, egészen a lemondásáig: még kedden, a rajnai elnökkel folytatott beszélgetésekor is Schneider teljes bizalmáról erősítette meg őt. Forrás: evangelisch.de

Margot Käßmann lemondásával Nikolaus Schneider került hirtelen a 25 millió német protestánst tömörítő egyházszervezet élére. A 62 éves teológus visszafogott embernek számít, s leginkább a szociáletikai kérdésekben szokott szakértő kijelentéseket tenni.

Schneider 2003 óta a Rajnai Protestáns Egyház elöljárója. Tartományi egyházának 2,8 millió tagja van és ezzel a 22 német tartományi egyház közül a második legnagyobb.

2005 óta a Protestáns Fejlesztési Szolgálat (EED) uelöljárója és egy éve az EKD Diakóniai Tanácsának elnöke.

Vajon EKD Tanácsának elnöksége mennyi ideig fog tartani, egyelőre nyitott kérdés. Novemberben az EKD Zsinata fog dönteni arról, marad-e ő a z elnök, vagy helyette mást választanak.

Hogy mennyire kedvelt és elismert ő Németországszerte, mi sem mutatja jobban, hogy az EKD Tanácsába 2003 óta folyamatosan megválasztják. Ráadásul novemberben a választási küzdelem második fordulójában is állva maradt, míg több teológus mellette reszkedett és végül bedobta a törülközőt.

Alelnökként Schneider többször is demonstratívan Käßmann mögé állt és különösen az afganisztáni bevetéssel kapcsolatos őt ért kritikai megjegyzéseket nyugodtan és határozottan utasította vissza.

Nikolaus Schneider aegyébként 1947 szeptember 3-án született Duisburgban és teológiai tanulmányait Wuppertal, Göttingen és Münster egyetemein végezte. 1976-ban gyülekezeti lelkész lett Duisburg-Rheinhausenben, később diakóniai lelkész Moers egyházkerületében. 1987 óta pedig szuperintendens volt.

Miután Düsseldorfra váltott és ott 1997-ben a tartományi hivatalban alelnöki pozíciót töltött be.

2003-ban a zsinat Manfred Kock püspök-elnök utódjául választották. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy a berlini püspökkel, zum Wolfgang Huberrel szemben képviselt markáns véleményei után egyszer majd ő maga lesz az EKD Tanácsának elnöke.

 1970-ben nősült meg. Súlyos csapásként érte őket feleségével, Anne-val, hogy lányuk, Meike 2005-ben meghalt. Három lányuk közül a legfiatalabb leukémiás volt és 22 évesen hunyt el. Ezután nyilvánosságra hozták lányuk betegen írt naplóját, amely mindkettőjük számára sokat jelentett a veszteség feldolgozásában.

Schneider Käßmann visszalépésekor döntésének elfogadásáról biztosította a püspökasszonyt. Az EKD Tanácsa pénteken és szombaton ülésezni fog, akkor fogják megbeszélni a jövőbeli stratégiákat. Schneider egyelőre még nem nyilatkozott, így arról sem lehet tudni, hogy novemberig vállalja-e a rá nehezedő feladatkört.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben