Nikolaus Schneider ellenzi az aktív eutanáziát

Létrehozás: 2010. december 08., 10:57 Legutolsó módosítás: 2010. december 08., 11:59

Hannover – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider szkeptikus azokkal a szervezetekkel szemben, akik a kegyes halálban való aktív részvételt szorgalmazzák. A protestáns elöljáró magát az aktív eutanáziát is elutasítja. Schneider az ARD csatorna Beckmann című műsorában szólt erről. Forrás: epd, evangelikus.hu

„Ha egy élet a végéhez közeledik, azt nem szabad mesterségesen meghosszabbítani. Ezt a szövetségi bírósági rendelkezést én kielégítőnek tartom” – mondta Schneider. Ebben a szövegben ugyanis a páciens szabad rendelkezése és az őt ápolók döntése lehetőségeket ad.

„A méltósággal való meghalás esélyt ad arra, hogy az ember elbúcsúzhasson azoktól, akiket legjobban szeret” – tette hozzá Schneider.

Mint ismeretes a Német Szövetségi Bíróság (Bundesgerichtshof) júniusban úgy rendelkezett, hogy engedélyezik azt, hogy az életet meghosszabbító orvosi intézkedéseket abbahagyják, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens vagy az orvosok így döntenek. Így gyakorlatilag a passzív eutanáziát engedélyezték.

Németországban az aktív eutanázia azonban változatlanul nem engedélyezett, csak az indirekt és a passzív. Az öngyilkosságban való segédkezés sem büntetendő, ha a páciens maga veszi be a halálos gyógyszert, a szabad akaratából. Az öngyilkosságban való orvosi segédkezés azonban még jogilag nincsen tisztázva, az ugyanis az orvosi fogadalommal nem egyeztethető össze.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben