Nikolaus Schneider: Csigalassan halad az ökumené!

Létrehozás: 2010. szeptember 28., 14:54 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 28., 14:58

Aachen – Nikolaus Schneider, a Németországi Protestáns Egyház Tanácsának vezetője szerint az ökumenikus folyamat nem halad olyan gyorsan, mint kellene. Bár nincsen szélcsend, de azért meg kell jegyezni, hogy csigalassúságban halad minden. Ezt Schneider az Aachener Zeitung szombati kiadásában nyilatkozta. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

Az elöljáró szerint néhány helyen és néhány helyzetben nehézzé vált a párbeszéd és az a véleménye Schneidernek, hogy az ökumenikus szenvedély és lendület alábbhagyott.

Schneider szerint ennek az az oka, hogy „nagyon nehéz kérdések merültek fel, amelyek a katolikus és az evangélikus egyház identitását érintik.”

A pápai tanítói hivatalt említette Schneider példának és kifejtette, hogy a protestánsok felett semmiféle pápai hatalom nem állhat, csak és kizárólag a Szentírás az, ami mértékadó a hitbeli kérdésekben.

A 63 éves teológust érzékenyen érinti az a tény is, hogy a VAtikán a protestáns egyházakat, így az evangélikus és református egyházakat sem fogadja el önálló egyházakként, csak egyházi közösségekként. Ez pedig nem elfogadható.

„Mi nem az egyház egy másik formája vagyunk, hanem egyházak – hangsúlyozta Schneider. – Azonos szemmagasságban kell állnunk ahhoz, hogy egymás szemébe tudjunk nézni. A pápa nem áll felettünk, hogy megítéljen bennünket. Nincsen joba ítéletet mondani, hogy mi egyház vagyunk-e vagy sem. Joga csak és kizárólag Krisztusnak van erre.”

Schneider azonban reméli, hogy az úrvacsora kérdésében sikerül majd eredményeket elérni. Ő maga reklámozza azt, hogy a különböző felekezetekhez tartozó házaspárok számára lehetőség legyen a közös úrvacsorára illetve áldozásra.

„Ha két ember között a legintimebb közösség meglehet a hálószobában, akkor az úr asztalánál ez miért nem lehetséges?” – vetette fel a kérdést Schneider.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben