New York az azonos neműek házassága ellen, Washington mellette szavazott

Létrehozás: 2009. december 03., 12:59 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 13:01

New York – Washington – Az azonos neműek „házasságának” legalizálása ellen szavazott december másodikán New York állam szenátusa, 38:24 arányban. Richard E. Barnes, a New York-i Katolikus Konferencia igazgatója örömét fejezte ki a szavazás eredményét illetően, ami azt jelenti, hogy elutasították, hogy az egy férfi és egy nő kapcsolatán kívül bármilyen más kapcsolatot is házasságnak ismerjenek el – írja a CNA. Forrás: Magyar Kurír

Az igazgató hozzátette: úgy tűnik, az amerikaiak értik, mi a házasság, és ezalól New York sem kivétel. A demokrata párti többség az állam közgyűlésében háromszor próbálta meg megszavaztatni az azonos neműek házasságát. Az állam szenátusában azonban még nem szavaztak róla, itt ez volt az első alkalom. Jóllehet New York az egyik legliberálisabb tagállam, egy nemrég készült felmérés szerint az azonos neműek „házasságának” bevezetése itt is igencsak megosztja a polgárokat. Maggie Gallagher, a hagyományos házasságért küzdő National Organization for Marriage elnöke szerint hatalmas siker a szavazás végeredménye. (New York városa New York államának déli csücskében található.)

Az Egyesült Államokban a helyzet persze nem ilyen rózsás: a főváros, Washington D. C. épp most teszi lehetővé az azonos nemű párok polgári házasodását. Ráadásul ez oda vezethet, hogy megvonják az azonos neműek „házasságát” el nem ismerő, helyi vallási szervezetek, köztük a katolikus karitász állami támogatását. Ez 68 ezer ember szociális biztonságát veszélyeztetné, hiszen ennyien kapnak valamiféle segítséget, támogatást a karitásztól.

A városi tanácsban kétszer kell az ügyben szavazni, az első szavazás december másodikán volt, ahol 11:2 arányban nyertek a liberalizáció-pártiak. A második szavazás december 15-én lesz, és valószínűleg hasonló eredménnyel zárul majd, Adrian Fenty polgármester kívánságának megfelelően.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben