Nemzetközi béketalálkozó lesz Barcelonában

Létrehozás: 2010. szeptember 16., 11:36 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 16., 11:37

Barcelona – Idén október 3-5-ig Barcelona ad helyet a Sant’Egidio közösség által szervezett 24. Nemzetközi Béketalálkozónak, amelynek címe: „Együtt élni a válság idején”. Forrás: Magyar Kurír

1986-ban II. János Pál Assisibe, Szent Ferenc városába hívta a világ vallási vezetőit a békéről való párbeszédre. Arra kérte a hívőket, hogy álljanak egymás mellé az imában, és ne egymással szemben. Azóta a Sant’Egidio közösség a pápa bátorítására minden évben megszervezi a nemzetközi találkozót a békéért.

A közösség szóvivője, Mario Marazziti a sajtótájékoztatón elmondta: „Ezzel az eseménnyel le szeretnénk zárni az új évezred első évtizedét, amely a 2001. szeptember 11-i katasztrófával kezdődött és a még folyamatban lévő, beláthatatlan mélységű gazdasági válságban csúcsosodott ki. Meg akarjuk nyitni a párbeszéd évtizedét és az árral szemben egy új, pozitív, üzenettel akarunk a világ felé fordulni”. A vallási, a politikai, és a gazdasági élet meghívott képviselői segítségével olyan aktuális témákat vitatnak majd meg, mint a globalizáció, a gazdaság, az integráció, a béke, a migráció, az ökumenikus és a vallások közötti párbeszéd. Három nap alatt harminc ülés lesz: számtalan gondolat, számtalan találkozás.

A szóvivő beszélt a meghívottakról is: „Nagy számban, tizenhat országból érkeznek muzulmán résztvevők, Kínából a Civil és Vallásügyi Minisztériumból érkezik egy küldöttség, ott lesznek számos afrikai ország előkelő képviselői, akik a demokratikus választásokért küzdenek és tanúságot tesznek a párbeszéd fontosságáról. Az Európai Unió képviselői sem fognak hiányozni, részt vesz a találkozón többek között Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke”.

Mario Giro beszámol arról, hogy kerekasztal beszélgetés formájában esik majd szó a megújult izraeli-palesztin párbeszédről, és részt vesz ezen egy izraeli és egy palesztin miniszter is. Iraki és szentföldi püspököket, rabbikat és imámokat is várnak a háromnapos találkozóra. Hilarionnal, a Moszkvai Patriarkátus Külügyi Osztályának vezetőjével a keresztények egységéről beszélgetnek majd, és ez a találkozás fontos jelentőséggel bír a Moszkvai Patriarkátus és a katolikus egyház viszonyában – írja a SIR katolkus hírügynökség.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben