Német bíboros-érsekként tudott egy pedofil német papról a jelenlegi pápa

— Felvéve: , , , , ,
Létrehozás: 2010. március 13., 10:49 Legutolsó módosítás: 2010. március 13., 10:51

München – Megerősítette a München-Freising egyházkerület pénteki közleménye az egyik német lap állítását, amely szerint 1980-ban, az egyházkerület bíboros-érsekeként a jelenlegi pápa engedélyezte, hogy menedéket adjanak egy pedofil papnak terápiás célból. Forrás: 168 óra, Süddeutsche Zeitung

„A parókián kapott helyet H. azért, hogy terápiában részesüljön. És az akkori bíboros érsek, vagyis a mostani pápa, XVI. Benedek benne volt az erről szóló döntésben" – ez áll az egyházkerület közleményében, amely megerősíti Süddeutsche Zeitung német napilap korábbi állítását. Az újság szerint a H. néven emlegetett pap egy 11 éves fiút kényszerítet orális szexre, amikor Essenben szolgált. Az újság azt közölte, hogy a terápiából nem lett semmi, mert H.-t Münchenbe küldték, hogy folytassa papi hivatását.

Az egyházkerület pénteki közleménye szerint nem történt bűnös dolog 1980 februárjától 1982 augusztusáig, amikor is Joseph Alois Ratzinger, vagyis a mai XVI. Benedek a Vatikánban került. A közlemény szerint H. az egyházkerülethez tartozó Grafing városába került, de 1985-ben felmentették, mert hírek terjedtek el a pedofil hajlamáról. 1986-ban aztán bíróság elé állították, és 18 hónap felfüggesztett börtönt kapott, amit öt év felfüggesztett börtönre növelt egy másik bíróság később. Az ítéletben kötelezték, hogy vegyen részt terápián.

A közlemény és a Süddeutsche Zeitung szerint H. továbbra is az egyházban maradt, és egy öregek otthonában szolgált 1986 novembere és 1987 októbere között. Aztán 2008 szeptemberéig Garchingban és Bajorországban szolgált. A német újság szerint 2008-ban egyházi elöljárói megtiltották neki, hogy fiatalokkal dolgozzon vagy a közelükbe menjen.

A Süddeutsche Zeitung szerint még ma is pap.„H. ismételt alkalmazása, és papi szolgálatai súlyos hibák voltak, ezért minden felelősséget vállalok” – ezt írta a volt egyházkerületi elöljáró, Gerhard Gruber, a München-Freising egyházkerület pénteki közleményében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben