Nemek szerinti elkülönülést szorgalmaznak az izraeli buszokon

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. március 27., 09:05 Legutolsó módosítás: 2009. március 27., 09:06

Jeruzsálem – A vallásos zsidók egyre inkább beleszólnak a társadalom mindennapi életébe Jeruzsálemben. Egy új buszjáraton kötelezővé tették az utasok nemek szerinti elkülönítését – olvasható a Der Spiegel című német hetilap internetes oldalán. Forrás: Der Spiegel, MTI

Az ultraortodox zsidók lakta negyedet az óvárosi siratófallal összekötő járatot egy magáncég indította, miután az Egged állami közlekedési vállalat megtagadta, hogy szegregált utazást vezessen be a nagyforgalmú 2-es járaton. A megrendelés a szállításért felelős rabbibizottságtól érkezett: erkölcstelennek tartják, hogy nem rokoni kapcsolatban álló férfiak és nők túl közel kerülnek egymáshoz a buszon.

Az Egged néhány éve kevésbé frekventált területek járatain már belement abba, hogy a busz hátuljában külön helyeket jelöljön ki a női utasok számára. Hogy élnek-e a lehetőséggel, ez csak rajtuk múlik. Egyre többször fordul azonban elő, hogy vallási fanatikusok sértegetik vagy megtámadják azokat a nőket, akik nem a kijelölt helyen ülnek.

A világi életet élők internetes fórumokon és televíziós adásokban folyamatosan hangot adnak emiatti dühüknek. A kritizálók szerint a jeruzsálemi helyzet egyre inkább az iránihoz és a szaúd-arábiaihoz kezd hasonlítani – írta az MTI.

Az állami 2-es járat vonalán közlekedő „alternatív” busz ingyenes, viszont kötelező rajta az elkülönülés.

A Háárec című izraeli napilap szerint az elmúlt 5 évben körülbelül hatvanezer, nem vallásos fiatal hagyta el Jeruzsálemet. Többnyire csak azok az ultrakonzervatív családok maradnak a városban, amelyeknek férfitagjai életüket a Szentírás tanulmányozásának szentelik és nem járnak dolgozni. Állami segélyen élnek, emiatt a jeruzsálemi családok egyharmadának jövedelme a szegénységi küszöböt sem éri el.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben