Nem vehetik szájukra Allah nevét a katolikusok Malajziában

Létrehozás: 2010. január 08., 11:49 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 11:49

Kuala Lumpur – A malajziai kormány keresetett nyújtott be azon bírósági döntés ellen, mely engedélyezi, hogy a katolikusok Allah nevével éljenek Isten megnevezésének fordításaként. Forrás: Magyar Kurír

Kuala Lumpurban a bíróság átmenetileg felfüggesztette a vitatott ítéletet – közölte honlapján a Herald nevű katolikus hetilap január 6-án. A bíróság meg akarja várni a kormány által benyújtott föllebezés eredményét. A bírósági döntés konzervatív muzulmán körökben is tiltakozást váltott ki.

A Malajziában élő muzulmánok fontosnak tartják az Isten megnevezésére szolgáló „Allah” szó védelmét – nyilatkozta egy kormányszóvivő január 3-án Kuala Lumpurban. A kormány az iszlám tanács 2008 májusában hozott döntésére hivatkozik, melynek értelmében az országban csak a muzulmánok használhatják Allah nevét – hangsúlyozta Jamil Khi Johari belügyminiszter.

December 31-én a legfelsőbb bíróság engedélyezte a Kuala Lumpur-i érsekség által kiadott katolikus hetilap, a Herald szerkesztőségének, hogy az Isten szót a továbbiakban is Allahhal fordítsák. E névhasználatra vonatkozó, a kormány által elrendelt tilalom alkotmányellenes – szerepel a bírói döntésben. Az „Allah” az általánosan elfogadott szó Isten megnevezésére arab nyelven, nem lehet kizárólag az iszlám vallási szóhasználatra korlátozni.

A Herald című lap négy nyelven, összesen 14 ezer példányban  jelenik meg a Malajziában élő körülbelül 850 ezer katolikus számára. A főszerkesztő, Lawrence Andrew atya közlése szerint hackerek blokkolták a lap internetes oldalát.

*

A délkelet-ázsiai ország 24 millió lakosának 60 százaléka vallja magát muzulmánnak, 40 százalékuk a buddhista, a keresztény, illetve a hindu vallás követője.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben