Nem létezik a pokol?

Létrehozás: 2009. március 30., 10:41 Legutolsó módosítás: 2009. március 30., 22:10

Augsburg – „A pokol – ha egyáltalán létezik – időleges és nem örökkévaló” – nyilatkozta az amerikai Gettysburg Lutheran Theological Seminary intézményének docense dr. Kristin Johnston Largen, azon a teológiai konferencián, amelyet 2009 március 25 és 31 között Augsburgban rendez a Lutheránus Világszövetség. Forrás: LVSZ / LWB / LWI

„Ha Krisztus alá is szállt a poklokra, az egzisztencia legmélyebb lyukába, akkor mi maradhatott azóta ebből a pokolból?” – tette fel a Johnston Largen referátumában.

A teológusnő prezentációjában a teremtés és a megváltás kapcsolatáról, valamint ennek hatásáról beszélt, a keresztény eszhatológiával való összefüggésben, különös tekintettel a nem keresztényekre.

A teológusnő összefoglalásképpen hangsúlyozta „először is Isten mindannyiunk alkotója; másodszor Isten mindannyiunkkal szeretetteljes kapcsolatban áll; harmadszor pedig ez a kapcsolat nem ér véget a halállal.” Johnston Largen ebből azt is le lehet vezetni, hogy Isten kapcsolata megváltó az ember számára.

„Krisztusban Isten minden teremtménnyel össze van kötve és a teremtés minden biológiai szövetében hat” – húzta alá dr. Niels Henrik Gregersen, a koppenhágai egyetem professzora.

„Isten Jézus Krisztussá lett és Jézus Krisztusban Isten ember, fű, veréb vagy talaj is lett. A mindenható és a legkisebb teremtmény az inkarnáció folyamatában, a testtélétel szimbólumában összekapcsolódtak, egymással összekötődtek. Ezáltal Isten, a teremtő és a hús világ Jézus Kirsztusban egymásnak részei, egymásnak kapcsolópontjai.”

Ezután a résztvevők egy interaktív plénumon „Integratív teológiai formációk” címmel hallgathatták meg az amerikai teológusasszony, dr. Norma Cook Everist vom Wartburg gondolatait.

"A transformatív teológia nem csak a gondolataikkal, hanem kezünkkel és szívünkkel is összekapcsolódik. Az egzisztenciális problémákat össze kell vetni az egyházi összefüggésekkel, és ezáltal hatékonyabban lehet teológiai kérdéseket megvilágítani.

„Az integratív módszerek használata nem jelenti azt, hogy kevesebb teológiai diszciplínára van szükség, hanem éppen hogy azt mutatja, hogy ezekre erősebben és hatékonyabban van szükség, hogy az embereket a teológiai képzőhelyeinket és egyházainkban minél jobban informálhassuk és transzformálhassuk, azaz megváltoztathassuk” – magyarázta Cook Everist.


A konferencia főbb előadásait angol nyelven pdf formátumban letölthetjük az LVSZ weboldaláról: www.lutheranworld.org/What_We_Do/DTS/TLC_Augsburg/Presenters.html


 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben