Nem lesz mecset Pozsonyban

Létrehozás: 2010. október 05., 14:08 Legutolsó módosítás: 2010. október 05., 14:09

Pozsony – Európában Szlovákia maradt az egyedüli ország, ahol a muszlimok nem gyakorolhatják kellő helyen a vallásukat – állítja a helyi iszlám alapítvány igazgatója. Az emberek többsége nem tud különbséget tenni az iszlám és a terroristák között. Forrás: nol.hu / Szilvássy József

A novemberi szlovákiai helyhatósági választások után ismét kérvényezni fogjuk, hogy Pozsonyban mecsetet vagy egyelőre csupán iszlám kulturális központot építhessünk – nyilatkozta tegnap a Sme napilap internetes portáljának a szlovákiai iszlám alapítvány igazgatója. Mohamed Safwan Hasna elmondta azt is, hogy már vásároltak telket, ám a fővárosi önkormányzat többször is visszautasította a kérelmüket. Legutóbb a 2007-ben elfogadott egyházi törvényre hivatkoztak, amely szerint Szlovákiában csak azok a vallási felekezetek tekinthetők törvényesnek, amelyeknek legalább húszezer regisztrált hívük van.

Jelenleg hivatalosan valamivel több mint ötezer muzulmán él Szlovákiában, többségük értelmiségi, akik különösebb gond nélkül illeszkedtek be az itteni munka- és lakóhelyi közösségekbe, de egyre nehezebben viselik el azt, hogy Európában már csak ebben az országban nem gyakorolhatják kellő helyen a vallásukat. Remélhetően Pozsonynak olyan főpolgármestere és önkormányzata lesz, amely végre helyt ad jogos kérelmünknek – közölte megkeresésünkre az igazgató.

Több szlovákiai politológus szerint a lakosság többsége nem tud különbséget tenni az iszlám és a terroristák között, s ezért ellenzik a pozsonyi mecset vagy legalább a kulturális központ felépítését. A Sme múlt heti reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka ezzel indokolta elutasító magatartását, amelyet a kereszténydemokrata (KDH) többségű pozsonyi önkormányzat eddig is figyelembe vett.

Megkeresésünkre Martin Poliacik, a liberális kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetőségi tagja elmondta, hogy támogatják a pozsonyi mecset felépítését, hiszen az egykori koronázóváros évszázadokon át a vallási türelmességéről volt híres. Nagy László érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy személy szerint támogatja a muszlimok kérelmét. – A Híd ugyan hivatalosan még nem foglalkozott ezzel az üggyel. Ennek ellenére biztosra veszem kollégáim igenlő válaszát, hiszen multikulturális világban élünk, amelynek szerves része a vallási sokszínűség is – szögezte le a Híd-Most egyik alelnöke.

Élesen elutasították a muszlimok kérését a szlová­kiai történelmi egyházak képviselői. Pavol Delinga, a szlová­kiai evangélikus egyház főfelügyelője szerint az ország keresztyén és keresztény hagyományokra épül, és semmi ok sincs ennek az értékrendnek a megváltoztatására. Jozef Kovácik, a Szlovákiai Római Katolikus Püspöki Konferencia szóvivője azt fejtegette, hogy ahol mecset van, azt a területet a muszlimok egyszer s mindenkorra a saját tulajdonuknak tekintik, habár erről hivatalosan nem beszélnek. Ráadásul több muszlim országban üldözik a keresztényeket, ezért sincs értelme a hamis szolidaritásnak, amelyből belátható időn belül súlyos gondok is keletkezhetnek – közölte.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben