Nem büntetik az embriók genetikai tesztelését – Az EKD sajnálja a döntést

Létrehozás: 2010. július 07., 11:19 Legutolsó módosítás: 2010. július 07., 11:28

Berlin – Lipcse – Németországban egy kedden hozott, a szakértők szerint korszakos jelentőségű bírósági döntés véglegesen engedélyezte, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókat még a beültetés előtt vizsgálatnak vessék alá a génhibák kiszűrése érdekében – írta az MTI. Forrás: MTI, evangelisch.de, epd.de, evangelikus.hu

A lipcsei székhelyű Legfelsőbb Szövetségi Bíróság határozatban támogatott egy berlini nőgyógyászt, aki három különböző párnál szűréseket végzett az embriókon, és csak azokat ültette be, amelyek egészségesek voltak. Azokat az embriókat, amelyeknél örökletes genetikai hibákat talált, az orvos hagyta elhalni.

A legfelső bíróság most helyben hagyta egy berlini bíróság korábbi döntését, amely szerint az orvos tevékenysége nem sértette az embrió védelmére hozott német törvényeket.

A 47 éves orvos, akinek nevét a bíróság nem közölte, 2006-ban maga fordult bírósághoz, hogy tisztázza a jogi helyzetet az ügyben. Egy berlini regionális bíróság első fokon felmentette az orvost, de a városi államügyész megfellebbezte a döntést, és ezért volt szükség a lipcsei bíróság ítéletére.

A két nagy egyház, a katolikus és a protestáns kritizálták a döntést, mondván, hogy a beültetés előtti genetikai szelektálás a korai emberi élet méltóságát sértik.

Az EKD (Németországi Protestáns Egyház) Egyházi Hivatalának elnöke, Hermann Barth, sajnálatát fejezte ki, amiért a bíróság így döntött. Az implantáció előtti diagnosztika során ugyanis használnak és megsemmisítenek emberi embriókat – mondta Barth az epd-nek. „Az emberi élet méltósága azonban megkövetelné, hogy ne anyagként és eszközként hazsnálják ezeket az embriókat.”

Hasonlóképpen nyilatkozott a Német Katolikus Püspöki Konferencia is az ügyben: „Azon embriók megsemmisítése, amelyeket genetikai eredményeképpen nem ültetnek be az anyaméhbe, nem engedélyezhető és ellent mond az emberről alkotott felfogásunknak” – állították a püspökök, akik szeirnt az is félő, hogy ezzel nő a nyomás a fogyatékosokon és azok szülein is.

A thüringiai nyugalmazott protestáns püspök, Christoph Kähler az MDR-nek nyilatkozva elmondta, hogy problematikusnak véli azt, ami történik az emberiókkal. A Nemzeti Etikai Tanács tagja szerint kérdéses az is, hogy olyan örökítő anyagot válogassanak ki, amely később beteg testvérek gyógyításához használnának fel. „Sajnos vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy majd dizájn-gyerekük lehet, de ez egyszerűen elképzelhetetlen és rendkívül súlyos problémákat vet fel!”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben