Négy mekkai zarándok halt meg H1N1 vírus miatt

Létrehozás: 2009. november 27., 15:33 Legutolsó módosítás: 2009. november 27., 15:37

Mekka – Kezdetét vette szerdán a mekkai zarándoklat; a szaúd-arábiai vallási eseményre idén árnyékot vet az újinfluenza-járvány. Forrás: MTI

A makulátlan tisztaságú, varrás nélküli zarándokruhába öltözött hívők – ki gyalog, ki busszal – végigjárják a Mekkát a Mína völgyével összekötő utat, és a völgyben töltik az éjszakát, majd másnap visszatérnek az Arafát-hegyre, más néven az Irgalmasság hegyére.

A tavalyi 3 millióval szemben idén alig több mint 2 millióan vesznek részt az ötnapos rituálén, 1,6 millió külföldi és félmillió szaúdi hívő. Megfigyelők szerint egyértelműen az új vírustól való félelem miatt utaznak idén kevesebben Mekkába. Tunézia egyenesen megtiltotta állampolgárainak, hogy idén részt vegyenek a zarándoklaton, nehogy a szent helyeken a tülekedésben megfertőződjenek a H1N1-vírussal, és úgy térjenek haza. 

Az idei haddzson közel százezer biztonsági ember ügyel a rendre, húszezer fős egészségügyi személyzet áll készenlétben. A zarándokút mentén mobil orvosi rendelőket rendeztek be, s a zarándokok testhőmérsékletét kimutató hőkamerákat helyeztek el a völgy bejáratánál.

A szaúdi egészségügyi minisztérium már napokkal ezelőtt közölte, hogy bizonyíthatóan az új típusú influenza következtében halt meg négy zarándok Szaúd-Arábiában, három idős – egy marokkói, egy szudáni és egy indiai hívő, egyaránt 75 évesek – és egy fiatal – 17 éves – nigériai. 

A szaúdi hatóságok szerint nem kell eltúlozni a vírus jelentette tényleges veszélyt. Az egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, eddig összesen 67 zarándokról derült ki, hogy az új vírussal fertőzött, vagy legalábbis gyanítható az újinfluenzás fertőzés. Azt nem közölte, hány embert kellett közülük kórházba szállítani. 

A mekkai zarándoklat a világ egyik legnagyobb vallási tömegmegmozdulása. A zarándokok öt napon át járják be a szent utat az ősi város hegyei körül. A fárasztó rituálét a Korán előírásai szerint életében legalább egyszer köteles megtenni minden egészséges muzulmán, ha az anyagilag nem túlságosan megterhelő a maga és családja számára.

A szerdai kezdetet jócskán megnehezítette, hogy felhőszakadás zúdult a szent városra és környékére. A bevezető főút egyik sávját le kellett zárni, mert elárasztotta a víz, és komoly torlódások alakultak ki. Víz alá kerültek Mekka utcái és a Mína-völgyben felállított sátrak egy része is. A Kába köve körül esernyős zarándokok köröztek, némelyikük gézmaszkot viselt az új vírustól való félelmében. A hatóságok szerint baleset egyelőre nem történt, de az esős idő növeli a megfázásos megbetegedések veszélyét. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben