Ne lépj ki, hanem lépj fel! – egyházi népmozgalom

Létrehozás: 2010. május 04., 13:22 Legutolsó módosítás: 2010. május 04., 13:24

München – Tíz nappal a Második Ökumenikus Egyházi Napok előtt a „Wir sind Kirche” (Mi vagyunk az egyház) nevű katolikus kötődésű egyházi népmozgalom kiadta pünkösdi levelét, amelyben a szexuális erőszak és annak elkezdőzése is szóba került. A megfogalmazók szerint mindezek a hosszan halogatott katolikus egyházbeli reformok köetkezményei és csak az evangélium szellemiségével lehet ezt legyőzni. Forrás: mainpost.de, evangelikus.hu

A jelenlegi mély válság azonban az egyetlen esély arra, hogy a kereszténység egykori magját és a katolicizmus magját újra felfedezzék. A laikus szervezet ezért azt követeli az egyházi vezetéstől, hogy a fájdalmas igazságot ismerjék el.

„A hazugság és az egyházi intézményrendszer reflexszerű védelmezése csak árt a szavahihetőségnek” – áll a levélben. A püspökök cserélgetése már nem elég.

A katolikus egyházból való kilépéseket azonban a mozgalom megakadályozhatónak véli. A jeleket a püspököknek és a Vatikánnak komolyan kell vennie.

A katolikus reformmozgalom ezért arra szólította fel a híveket, hogy lépjenek fel egyházukban a reformokért, ahelyett, hogy egyszerűen csak kilépnek az egyházból.

A híveknek az egyházi jogban lefektetett lehetőségekkel élve ki kell nyílvánítaniuk véleményüket, épp úgy, ahogyan azt nemrégiben Hans Küng is tette, nyílt levelében.

Épp egy ilyen helyzetben kell a híveknek a keresztény üzenetet megélniük, az ökumenét gyakorolniuk és az egyház megújulásáért imádkozniuk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben