Napi WikiLeaks: Nem működött együtt a Szentszék a pedofilügyek feltárásában

Létrehozás: 2010. december 13., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. december 13., 10:14

Róma – Nem működött együtt a Vatikán egy ír pedofilvizsgálat ügyében – derül ki a WikiLeaks által közölt bizalmas dokumentumokból. Az amerikai jegyzékekre hivatkozó oknyomozó weboldal szerint a katolikus egyház vezetése azért utasította vissza az együttműködést, mert az ír kérelmek nem tartották tiszteletben a hivatalos eljárásokat. Forrás: MTI, epd, AFP, evangelikus.hu

Ír pedofilügy – Kínos a Vatikánnak

A gyanú szerint a dublini klérus több tagja is gyermekekkel szemben követett el nemi visszaélést, a vizsgálóbizottság azonban megkerülte a diplomáciai utat és közvetlenül a Vatikánt kereste fel.

A Szentszék azonban elutasította, hogy a tisztviselői tanúskodjanak egy ír bizottság előtt, ami a gyermekekkel szembeni egyházi visszaéléseket vizsgálta, sőt politikai okokból elutasították az ír kormánnyal való együttműködést is.

Róma együtt nem működése ellenére is a bizottság képes volt arra, hogy a vádak közül többet is megalapozottnak találjon, és arra a következtetésre jutott, hogy több püspök is megpróbálta eltüntetni a visszaélések nyomait, vagyis az egyház érdekeit az áldozatok elé helyezte. A jelentés 1975 és 2004 között nem kevesebb, mint 320 esetet foglal össze csak a dublini főegyházmegyében.

A botrányok alaposan megterhelték Írország és a Vatikán kapcsolatát, az ír katolikus egyház is komoly megrázkódtatást szenvedett el. A katolikus egyház tagjainak szexuális és más fizikai visszaéléseivel foglalkozó Murphy-bizottság tevékenységével kapcsolatban a pápa úgy érezte, hogy az ír kormány kudarcot vallott a Szentszék tiszteletében, és abban, hogy a vizsgálat folyamán megvédje a Vatikán szuverenitását.

Noel Fahey, a Szentszékhez delegált ír nagykövet egy amerikai diplomatának elmondta, hogy az ír katolikus egyház szexuális visszaélési botránya élete legnehezebb krízise volt. Az ír kormány a vizsgálatban együttműködőnek akart látszani, ugyanis a botrányba a saját oktatási minisztériuma is belekeveredett, de a politikusai vonakodtak a Vatikánra gyakorolt nyomástól, hogy az lehetővé tegye a tisztviselőinek a bizottság kérdéseinek megválaszolását.

A színfalak mögött tovább folyt a Szentszék győzködése, hogy tegye lehetővé bizonyos személyeknek megjelenését a bizottság előtt, de a kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Vatikán emberei immunitást élvezzenek. Egy külföldi állam képviselői normál esetben nem kell, hogy megjelenjenek egy nemzeti bizottság előtt, de a Vatikán elzárkózása Noel Fahey helyettesének beszámolója szerint csak rontott a helyzeten. Róma elutasítottsága még magasabbra csapott Írországban, nagyrészt a pedofilügyek intézményes eltussolása miatt.

Az ír külügyminiszter, Michael Martin felhívta a helyzet megvitatására a pápai nunciust. Az ír kormány és a nemzetközi felháborodás nyomására végül tavaly decemberben a pápa tanácskozásra ült össze vezető ír egyházi tisztviselőkkel. A találkozón elhangzott, hogy XVI. Benedek átérzi az ír katolikusok szégyenét és dühét, és azt is megérti, hogy elárulva érzik magukat. Az áldozatokért imádkozik, és az egyház megelőző lépéseket tesz. A pápa később nagyon kritikus volt az ír katolikus egyház vezetőinek a krízist kezelő döntéseivel kapcsolatban. Az áldozatoktól a nyilvánosság előtt kért bocsánatot.

WikiLeaks-dokumentum van az anglikánok áttéréséről is

Egy másik dokumentum alapján arról ír a WikiLeaks, hogy katolikus-ellenes erőszak kitörésétől tartott a Vatikán londoni nagykövete, miután XVI. Benedek pápa felajánlotta, hogy a római katolikus egyház befogadja a tradicionalista anglikánokat. A katolikus és az anglikán egyház kapcsolatai 150 éve nem tapasztalt mélypontra kerültek az ajánlat miatt, amely aláássa Rowan Williams canterburyi érsek hatalmát – jelentette ki a pápai nuncius, Francis Campbell a sürgöny szerint.

A múlt hónapban öt brit anglikán püspök jelentette be, hogy elfogadja XVI. Benedek ajánlatát, amelyet 2009 októberében tett a női püspökök kinevezését ellenző anglikán papságnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben