Moszkvai lakosok tiltakoznak egy mecsetépítés miatt

Létrehozás: 2010. szeptember 28., 11:04 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 28., 11:07

Moszkva – Közel kétezer moszkvai lakos nyújtott be kérelmet a főpolgármesteri hivatalnak, hogy a Volzsszkij körút és a Szaratovszkaja utca közötti területre tervezett mecsetnek az építési engedélyét vonják vissza. Mihail Butrimov, egy helyi civil szervezet vezetője, aki az aláírásgyűjtést kezdeményezte, kijelentette: nem az iszlám vallás elleni érzelmek inspirálták a tiltakozást, hanem az, hogy a mecset engedélyezésével kapcsolatban nincs minden rendben. Forrás: Gazeta, globusz.net

A tervezett helyen évekkel ezelőtt már engedélyt kértek a hatóságoktól egy ortodox templom megépítésére. Bár a templom a tervek szerint nem lett volna nagyobb 50 négyzetméternél, a hatóságok nem járultak hozzá annak felépítéséhez, hivatkozván arra, hogy a felszín alatt fontos gázvezeték-csomópont található. A mecset épületegyüttese viszont mintegy negyed hektár területet foglalna el.

Moszkvában 300 éve létezik egy törvény, mely a templomi építkezéseknél kötelezi az engedélyező hatóságokat, hogy a helyi vallási szervezetek véleményét a kérdésben kikérje. A jelek szerint – mutatott rá Butrimov – a hatóságok ezt elmulasztották megtenni.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben